Mainos

Tutkimus: Jos romantiikkarintamalla on tungosta, aivomme hämmentyvät

Jos romanttista valinnanvaraa on liikaa, aivomme häkeltyvät. Tämä taas vaikuttaa parinvalintaan, kertoo tutkimus.

Mitä enemmän kumppaniehdokkaita, sitä enemmän ongelmia, kertoo uusi tutkimus. Jos voimme valita romanttisen suhteen toisen osapuolen monen henkilön joukosta, päätöksentekoon alkavat vaikuttaa nopeat havainnot, kertoo sify.com.

Jos mahdollisia deittikumppaneita on useita, ihminen alkaa kiinnittää huomiota esimerkiksi pituuteen ja painoon sen sijaan, että asettaisi etusijalle henkilön ammatin, tupakointitaipumukset tai koulutuksen.

Useissa tutkimuksissa on havainnoitu monen vaihtoehdon vaikutusta päätöksentekoon. Tutkijoiden mukaan runsas valinnanvara saa aivot häkeltymään, ja tällöin tehty päätös on laadultaan huono.

Alison Lenton Edinburghin yliopistosta tutki parinvalinnan kiemuroita yhdessä Essexin yliopiston taloustieteilijä Marco Francesconin kanssa. Tutkijat havainnoivat 84 pikatreffitapahtuman tietoja. Speed dating -tapahtumassa henkilöt tapaavat useita ihmisiä, joiden kanssa keskustelevat kolmen minuutin ajan. Tämän jälkeen osapuolet ilmoittavat, kuka keskustelukumppaneista oli heidän mielestään kiinnostava.

Päätöksiä nopeiden huomioiden perusteella

Ketään ei varmaankaan yllätä se, että hyväksyvät valinnat osuivat yleensä pitkiin, nuoriin ja hyvin koulutettuihin henkilöihin. Naiset suosivat miehiä, jotka eivät olleet laihoja; miehet taas halusivat naisen, joka ei ole ylipainoinen.

Näiden kriteerien jälkeen tehdyt huomiot riippuivat paljon siitä, montako treffikumppania pikadeiteillä joutui kohtaamaan. Jos kumppaneita oli 24 tai enemmän, valinta osui helposti ihmisiin, joiden ominaisuudet, kuten pituus ja yli- tai alipaino, olivat helposti havaittavissa.

Pienemmissä pikatreffitapahtumissa päätöksiin vaikuttivat ominaisuudet, joiden selvittäminen vei kauemmin. Näitä ominaisuuksia olivat esimerkiksi koulutustaso, työpaikka ja tupakoimistottumukset.

– Sille, mihin aivomme pystyvät, on tiettyjä rajoituksia. Aivot ovat voimakkaat, mutta ne eivät voi kiinnittää huomiota kaikkeen kerralla, Lenton kommentoi.

MTV3/Helmi

Lähde: Sify.com

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.