Mainos

Tutkimus: Jos olet sohvaperuna, lihot vaikka liikkuisit kuinka

Kansallinen LASERI-tutkimus sen todisti: Runsas television ääressä istuminen lihottaa ja kasvattaa vyötärönympärystä iästä, sukupuolesta, vapaa-ajan liikunnasta, tupakoinnista ja energiansaannista riippumatta.

– Voisi olla niinkin, että ylipainoinen henkilö alkaa istua enemmän painonsa takia, mutta meidän tutkimuksemme mukaan painonnousu on seurausta runsaasta istumisesta, ei päinvastoin, Turun yliopiston lääkäritutkija Harri Helajärvi sanoo.

Tutkimuksen mukaan painonnousu voi runsaasti televisiota katsovilla jopa kaksinkertaistua verrattuna televisiota vähemmän katsoviin.

 – Tutkimus osoitti, että kolme tuntia tai enemmän illassa televisiota katsovilla painoindeksin ja vyötärönympäryksen kasvu oli vähintäänkin kaksinkertainen korkeintaan tunnin illassa television ääressä aikaa viettäviin verrattuna, Helajärvi sanoo.

Tutkimus on osa Turun yliopiston hallinnoimaa Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusta (LASERI). Siinä selvitettiin television ääressä vietetyn ajan vaikutusta painoindeksin ja vyötärönympäryksen kasvuun kymmenen vuoden seurannan (vuosien 2001–2011) aikana. Seurannassa oli 33–50-vuotiaita, 761 naista ja 626 miestä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.