Mainos

Tutkimus: Jo puoli tuntia älylaitteella hidastaa taaperoikäisen puheen kehitystä

Kanadassa tehty tutkimus paljastaa, että älypuhelinten ja tablettien käyttö hidastaa pienten lasten puheen kehitystä.

Tutkimuksessa on havaittu tiettävästi ensimmäistä kertaa, että mitä enemmän aikaa pieni lapsi viettää älylaitteen ääressä, sitä hitaammin hän oppii puhumaan.

Tutkimuksessa puolitoistavuotiaiden lasten vanhemmilta kysyttiin lapsen älylaitteiden käytöstä. Älylaitteita oli käyttänyt joka viides. Keskimääräinen aika oli puolisen tuntia päivässä. Vanhemmat täyttivät myös lapsen kielen kehitystä mittaavan kyselylomakkeen, joka on vakiintunut menetelmä. Kaikkiaan tutkimukseen osallistui 900 lasta.

Tutkimuksesta ilmeni, että mitä enemmän lapset olivat käyttäneet laitteita, sitä enemmän heidän kielellinen kehityksensä oli jäljessä. Jokainen päivittäinen lisäpuolituntinen älylaitteen ääressä kasvatti puheen viivästymisriskiä lähes 50 prosenttia. Tutkimuksesta ilmeni, että älylaitteiden käyttäminen vaikutti vain puheen kehitykseen, ei muuhun sosiaaliseen vuorovaikutukseen.

Tutkimustulos tukee Amerikan lastenlääkäreiden yhdistyksen tuoretta suositusta, jonka mukaan alle puolivuotiaiden lasten ei pitäisi viettää yhtään aikaan ruudun ääressä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.