Tutkimus- ja kehitysmenot kääntyivät laskuun

Suomen tutkimus- ja kehityspanostusten osuuden bruttokansantuotteesta arvioidaan putoavan 3,37 prosenttiin. Viime vuonna kyseisten menojen osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli 3,52 prosenttia.

Suomen tutkimus- ja kehitysmenot ovat tänä vuonna kääntyneet laskuun, arvioi Tilastokeskus. Tutkimus- ja kehityspanostusten arvioidaan vähentyvän tänä vuonna 50 miljoonaa euroa, minkä seurauksena panostusten osuus bruttokansantuotteesta putoaa 3,37 prosenttiin eli alle vuoden 2000 tason.

Vielä viime vuonna tutkimus- ja kehitysmenojen osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli 3,52 prosenttia. Tutkimusmenot kasvoivat neljä prosenttia eli noin 200 miljoonaa euroa hieman yli viiteen miljardiin euroon. Tilastokeskuksen mukaan yritykset ja julkinen sektori ovat tänä vuonna supistaneet t&k-panostuksiaan, kun taas korkeakoulusektori on lisännyt niitä yli 50 miljoonalla eurolla.

Yritysten osuus t&k-menoista on tänä vuonna ollut noin 69 prosenttia, korkeakoulusektorin osuus 21 prosenttia ja julkisen sektorin kymmenen prosenttia.

Suomen tutkimus- ja kehityspanostukset ovat olleet kansainvälisesti vertaillen korkeita. Vuonna 2002 Suomi sijoittui OECD-maiden vertailussa toiseksi Ruotsin jälkeen. Suomi panosti tuolloin tutkimus- ja kehitystyöhön 3,5 prosenttia bruttokansantuotteestaan, kun Ruotsi sijoitti tutkimustyöhön 4,3 prosenttia bruttokansantuotteestaan. Kolmanneksi eniten tutkimukseen panostivat Japani ja Islanti, missä panostusten osuus nousi 3,1 bruttokansantuotteesta.

Pekkarinen epäilee lukuja

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen suhtautuu epäilevästi Tilastokeskuksen esittämiin lukuihin. Pekkarisen mukaan kyse on Tilastokeskuksen ennakkoarviosta, joka saattavat jäädä kauaksi lopullisista tutkimus- ja kehitysmenoista. Pekkarinen muistuttaa, että viime vuonna Tilastokeskus arvioi tutkimus- ja kehityspanostusten kasvun jäävän 0,2 prosenttiin, mutta panostukset kasvoivatkin loppujen lopuksi neljä prosenttia.

-Ollaan pitkällä ensi vuoden puolella, ennen kuin tiedetään lopullinen määrä, mitä vuonna 2004 tutkimus- ja kehitystyöhön on käytetty. Tässä asiassa tilastointi kulkee vähän jäljessä, Pekkarinen arvioi.

Pekkarisen mukaan julkiset tutkimus- ja kehityspanostukset kasvavat tänä vuonna sadalla miljoonalla eurolla, mikä on ristiriidassa Tilastokeskuksen lukujen kanssa.

Kauppa- ja teollisuusministerin mukaan myös Teollisuus ja työnantajat arvioi kesällä, että yritysten tutkimus- ja kehitysmenot kasvavat, vaikka muuten investointien saralla eletäänkin hiljaiseloa.

Pekkarisen mielestä viime vuonna nähty neljän prosentin kasvu t&k-menoissa ei sekään riitä Suomen pysymiseksi mukana kansainvälisessä kilpailussa, vaan kasvun pitäisi olla tuntuvasti ripeämpää. Julkisten tutkimus- ja kehityspanostusten pitäisi ministerin mielestä kasvaa seitsemän prosenttia vuodessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat