Mainos

Tutkimus: Helsingin koululaiset syrjäytymisvaarassa

Helsinkiläiskoulujen lapsista melko suuri osa on sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman tutkimuksen mukaan vakavassa syrjäytymisvaarassa. Lasten syrjäytymisvaara oli yhtä suuri sosiaalisesti paremman ja heikomman lähiön kouluissa.

Tutkija Irmeli Järventie tuki lasten syrjäytymisriskiä kahden sosiaalisesti erilaisen lähiön ala-asteilla. Vakavan syrjäytymisvaaran Järventie havaitsi uhkaavan jopa 29 prosenttia ala-asteiden lapsista. Tämän lisäksi 45 prosenttia lapsista oli lievässä syrjäytymisvaarassa.

Vain noin neljäsosa lapsista oli sellaisia, joilla Järventie ei havainnut lainkaan syrjäytymisvaaraa. Näillä lapsilla perushoiva oli hyvä ja lapset voivat muutenkin hyvin. Kummassakin koulussa huomattava osa, jopa enemmistö lapsista kärsi koulukiusaamisesta, alemmuuden tunteesta tai ilon puutteesta koulussa. Myös pessimismi, päätöksenteon vaikeus ja itsensä rumaksi kokeminen huoletti monia ala-asteiden oppilaita.

Ruokaa epäsäännöllisesti Usein yksin kotona iltaisin

Vakavassa syrjäytymisvaarassa olevilla lapsilla perushoiva oli puutteellinen ja psyykkinen vointi heikentynyt tai vakavasti heikentynyt. Näiden lasten ravinnonsaanti oli epäsäännöllistä ja myös puhtaudessa oli puutteita. Lapset nukkuivat liian vähän ja olivat usein iltaisin ja öisin kotona ilman aikuisia.

Lasten huono olo heijastui myös koulumenestykseen. He joutuivat lähes päivittäin pakottamaan itsensä läksyjen tekoon. Monia näistä vakavassa syrjäytymisvaarassa olevista lapsista kiusattiin koulussa tai he kiusasivat itse toisia. He myös riitaantuivat helposti muiden kanssa ja kokivat, ettei kukaan välitä heistä.

Itsesyytökset yleisempiä paremmilla alueilla

Vaikka asuinalueen sosiaalinen status ei juuri vaikuttanut syrjäytymisriskiin, olivat itsesyytökset, itsensä vihaaminen ja pahaksi kokeminen sekä päivittäinen itkuisuus yleisempiä ns. paremman alueen koulussa.

Puolella vakavassa syrjäytymisvaarassa olevista lapsista oli usein huono ruokahalu, univaikeuksia ja päänsärkyä. Nämä ongelmat olivat yleisiä myös lievässä syrjäytymisvaarassa olevilla lapsilla, joilla psyykkinen vointi oli heikentynyt, mutta perushoiva oli kunnossa. Myös jatkuvaa huolestuneisuutta kivuista sekä pahoinvointia ja oksentelua esiintyi lapsilla Järventien mukaan yllättävän paljon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.