Tutkimus: Haluatko elää pitkään? Eroa ja lopeta kuntoilu!

Pitkäikäisyydestä kirjan kirjoittaneet tohtorit Leslie R. Martin ja Howard S. Friedman paljastavat, ettei pitkän iän salaisuus olekaan kasvisten syönti ja kuntoilu, vaan sosiaaliset suhteet ja persoonallisuus, mutta ei siten kuin perinteisesti ajatellaan – avioero ja kärttyinen luonne kun voivat sittenkin olla hyväksi!

– Vuonna 1921 tohtori Lewis Terman valikoi 1500 hyvin koulussa menestynyttä amerikkalaislasta älykkyystutkimukseen. Nyt, kun lähes kaikki tutkimukseen valituista lapsista ovat kuolleet, olemme analysoineet heistä saatua tietoa tutkiaksemme pitkään ikään vaikuttavia asioita, kertovat tutkijat Howard S. Friedman ja Leslie R. Martin kertovat New York Timesin nettisivuilla.

Elintapojen lisäksi tutkijat kiinnittivät huomiota muun muassa perhesuhteisiin, persoonallisuuteen ja ammattiin.

– Terveitä elämäntapoja ja hyvää fyysistä kuntoa on korostettu pitkän iän salaisuutena. Yllättäen he, jotka elivät pisimpään eivät kuitenkaan välittäneet kasviksista, vitamiineista, terveystarkastuksista tai kuntoilusta. He olivat yksilöitä. joilla oli omat, persoonalliset tapansa elää, tutkijapari kirjoittaa.

Tavanomaiset kehotukset hyvinvointiin, kuten rentoutuminen, kasvisten runsas syönti ja onnellinen avioliitto toimivat joillain, mutta suurimmalla osalla ne eivät olleet lainkaan tehokkaita neuvoja. Esimerkiksi ne, jotka tekivät työssään pitkää ja olivat jatkuvasti stressaantuneita elivät pidempään kuin rennosti ottavat ikätoverinsa.

– Myös avioero ja sinkkuna eläminen näyttäisivät takaavan pitkän elämän etenkin naisilla, tutkijapari kirjoittaa.

Positiivisuus ja optimistinen elämänasenne aiheuttivat myös usein aikaisen kuoleman, sillä erityisen sosiaaliset ihmiset myös juhlivat paljon ja olivat erityisen onnettomuusalttiita. He myös näkivät elämänsä positiivisessa valossa, vaikka se olisi ollut huonolla tolalla.

Pitkän iän suurimmat harhaluulot

– Mene naimisiin
– Älä työskentele liikaa, vaan ota rennosti
– Positiivinen ajattelu vähentää stressiä ja takaa pidemmän elämän
– Liika huolehtiminen on epäterveellistä
– Hyötyliikunnan lisäksi on harrastettava myös hikiliikuntaa
– Tarvitset ympärillesi rakastavia ihmisiä
– Jää eläkkeelle mahdollisimman aikaisin, jotta voit toteuttaa itseäsi

Lähteet: The Longevity Project/ NYTimes.com/ Thewee.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja