Mainos

Tutkimus: C-vitamiini voi ehkäistä sairauksia

C-vitamiinilla saattaa olla kyky ehkäistä sairauksia flunssasta syöpään vähentämällä stressin vaikutusta elimistössä, amerikkalaistutkijat toteavat.

Tutkijoiden mukaan rotilla tehdyt kokeet osoittivat, että jättiannokset C-vitamiinia alentavat veressä olevien, vastustuskykyä heikentävien stressihormonien määrää. Alabaman yliopiston tutkijat stressasivat rottia rasittamalla niitä fyysisesti ja psyykkisesti ja syöttivät osalle niistä jättiannoksia C-vitamiinia. Rotille annetut vitamiiniannokset vastasivat useiden tuhansien milligrammojen annoksia ihmisille annettuna. Kokeen jälkeen tapettuja rottia tutkittaessa selvisi, että C-vitamiinia syöneiden rottien veren stressihormonitaso oli selvästi alhaisempi kuin niiden, joille vitamiinia ei ollut syötetty.

Tutkijoiden mukaan C-vitamiini vähensi myös useita muita fyysisen ja psyykkisen stressin aiheuttamia oireita, kuten laihtumista ja kateenkorvan ja pernan muutoksia. Tutkimusryhmän mukaan nykyään suositellut päivittäiset C-vitamiiniannokset on suunniteltu lähinnä keripukin ehkäisyyn ja optimaalinen hyöty saavutettaisiin vasta huomattavasti suuremmilla annoksilla.

Toistaiseksi C-vitamiinin syönnin lisäämisen mahdollisesta hyödystä flunssantorjunnassa on saatu ristiriitaisia tuloksia. Amerikkalaistutkijat arvelevat kuitenkin esi-isiemme syöneen huomattavasti nykyihmistä enemmän hedelmiä, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Tutkijat päättelevät, että ihmisellä saattaa siten olla kova luontainen C-vitamiinin tarve. (STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.