Mainos

Tutkimus: Anorektikoilla myös autistisia piirteitä

Cambridgen yliopistossa tehty tuore tutkimus saattaa muuttaa anoreksian hoitoa tulevaisuudessa.

Tutkijat havaitsivat, että anoreksiaa sairastavilla 12–18-vuotiailla tytöillä on viisi kertaa useammin autistisia piirteitä kuin terveillä samanikäisillä.

Anorektikot ovat tutkimuksen mukaan keskimääräistä järjestelmällisempiä, ja heidän empatiakykynsä on keskiarvoa matalampi. Autisteilla on samoja piirteitä, mutta voimakkaampina.

– Aikaisemmin anoreksia on nähty puhtaasti syömishäiriönä, sanoo tutkimuksen johtava autismiasiantuntija Simon Baron-Cohen.

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että anorektikoilla ja autisteilla on muutakin yhteistä, kuten taipumus itseensä keskittymiseen sekä se, että heitä kiehtovat yksityiskohdat.

Molemmissa sairauksissa esiintyy myös samankaltaisia eroavaisuuksia niissä aivojen rakenteissa ja toiminnoissa, jotka koskevat sosiaalista havainnointia.

Anorektikoilla vahva kiinnostus järjestykseen kohdistuu oman kehon painoon, ulkomuotoon ja ruuansaantiin.

– Sairauden hoidossa voisi auttaa se, että potilaalle yritetään löytää muita järjestelmällisyyttä vaativia kiinnostuksen kohteita, sanoo tutkimuksen johtaja Tony Jaffa.

Jaffan mukaan osa potilaista tarvitsee uuden tutkimuksen valossa myös enemmän ohjausta sosiaalisissa taidoissa ja kommunikoinnissa sekä muutoksiin sopeutumisessa.

Lähde: Reuters

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.