Mainos

Tutkimus: Älypuhelin pian suositumpi vapaa-ajanvempain kuin tietokone

Älypuhelimet ovat muuttaneet internetin käyttötapoja. Adagen tekemän tutkimuksen mukaan tietokonetta käytetään edelleen muun muassa työtehtäviin ja sähköpostien kirjoittamiseen, kun taas esimerkiksi tiedonhaku ja sosiaalinen media hoidetaan yhä useammin älypuhelimella.

Älypuhelimella etsitään nopeasti täsmätietoa. Vaikka moni lukeekin sähköpostinsa yhä useammin kännykällä, sähköposteihin vastaaminen hoidetaan yleensä tietokoneella.

– Selailua ja surffailua ei niinkään tehdä älypuhelimella. Tämä myös jonkin verran vaikuttaa siihen, miten palveluja käytetään tietokoneella. Moni kokee, että käyttää nettisivuja tietokoneellakin nykyään nopeammin ja lyhyemmissä sessioissa, sanoo Adagen käytettävyysasiantuntija Liisa-Maija Keinänen.

Neljäsosa tutkimukseen vastanneista koki oman älypuhelimen käyttönsä jokseenkin ärsyttävänä tai häiritsevänä.

– Osa ihmisistä kokee jatkuvan uutisten lukemisen, Facebookin katsomisen ja sähköpostin lukemisen jonkinlaisena taakkana. Kun sen kerran on oppinut, siitä ei pääsekään enää eroon, luonnehtii Keinänen.

Riisuttu palvelu ei aina tyydytä

Mobiiliselaimelle räätälöity palvelu on usein pelkistetty ja riisuttu versio, mikä tutkimuksen mukaan ärsyttää käyttäjiä. Älypuhelimen käyttäjät haluavat löytää samat palvelut samasta paikasta kuin täysimittaisessakin palvelussa.

– Lisäksi erilliset mobiiliversiot eivät ole kovin kestävä ratkaisu laitevalikoiman koko ajan muuttuessa, Keinänen selittää.

Tutkimuksen mukaan useimmat älypuhelimien käyttäjät suosivat puhelimeen ladattavia sovelluksia mobiiliselaimen sijasta. Yllättävää kuitenkin oli, että aktiivisessa käytössä on keskimäärin vain noin 5 sovellusta. Suurinta osaa verkkopalveluista käytetään siis selaimella.

Käytettävyystutkimuksia ja käyttöliittymäsuunnittelua tekevän Adagen tutkimukseen osallistui 300 suomalaista älypuhelimen käyttäjää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.