Tutkimus: Alkoholin ostorajoitukset hyväksytään

Suomalaiset hyväksyvät entistä auliimmin keinot, joilla kansalaisten viinaostoja pyritään rajoittamaan. Jopa viininmyynti ruokakaupoissa saa nyt aiempaa laimeamman kannatuksen, joskin enemmistö sitä edelleen toivoo, ilmenee Stakesin teettämästä Gallup-tutkimuksesta.

Viinapulloja ravintolassa

Vielä toissa syksynä 67 prosenttia suomalaisista olisi toivonut voivansa ostaa viininsä ruokaostostensa yhteydessä elintarvikeliikkeestä.

Tämän vuoden tammikuussa viinin halusi ruokakauppaan enää 56 prosenttia haastatelluista. Ihmisten mielipiteisiin voitiin myös melko helposti vaikuttaa. Kun vastaajille kerrottiin, että tutkimusten mukaan viinien myynti ruokakaupoissa lisäisi kulutusta ja siitä aiheutuvia haittoja, ruokakauppamyyntiä kannatti enää 44 prosenttia vastaajista. Vielä suurempi huoli kansalaisilla oli viinakauppojen harventumisesta.

Kun vastaajilta kysyttiin, kannattaisivatko he viinin myynnin aloittamista ruokakaupoissa, jos se merkitsisi joka toisen Alkon myymälän sulkemista, enää vain 38 prosenttia vastaajista oli siirtämässä myyntiä ruokakauppaan.

Viinoja ei haluta ruokakauppoihin


Väkevät juomat halutaan pitää pois ruokakauppojen hyllyiltä vielä yksimielisemmin. Peräti 87 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että väkevien juomien vähittäismyynti sallitaan edelleenkin vain Alkossa.

Vahvan oluen vähittäismyyntimonopolin säilyttäisi 54 prosenttia suomalaisista. Keskioluen nykyiset myyntikanavat tyydyttävät suomalaisia. Lähes 90 prosenttia heistä katsoo, että keskiolutta pitää saada ruokakaupoista.

Ikärajoilla yhä laaja kannatus


Nykyiset ostoikärajat tyydyttävät useimpia suomalaisia. Vastanneista 82 prosenttia piti sopivana väkevien juomien ostoon vaadittavaa 20 vuoden ikärajaa ja vielä suurempi yksimielisyys oli viinien ja oluen ostoon vaadittavasta 18 vuoden ikärajasta.

Ylipäätään nykyisiä alkoholipoliittisia rajoituksia piti sopivina 54 prosenttia haastatelluista, niiden tiukentamista toivoi 26 prosenttia ja vain 17 prosenttia olisi ollut niitä lieventämässä.

Tutkija Esa Österberg näkee tässä asenteiden kiristymistä, sillä kuusi vuotta sitten alkoholipolitiikan rajoituksia olisi halunnut lieventää 41 prosenttia vastanneista.

Noin puolet vastanneista piti alkoholijuomien hintoja liian korkeina ja kolmannes oli niihin tyytyväinen. Väkevät juomat tuntuivat liian kalliilta 56 prosentin mielestä, oluet olivat ylihintaisia 53 prosentille ja viinit 44 prosentille vastanneista.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat