Tutkimus: Äidin alhainen D-vitamiinitaso ei aiheuta lapsen diabetesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoima tutkimus ei havainnut yhteyttä äidin raskaudenajan D-vitamiinitasolla ja lapsen mahdollisella sairastumisella ykköstyypin diabetekseen.

Tulosten tulkintaa hankaloittaa kuitenkin se, että 70 prosentilla odottavista äideistä D-vitamiinitaso oli suosituksia matalampi.

Tutkimuksessa oli mukana 343 odottavaa äitiä, joiden lapsi myöhemmin sairastui ykköstyypin diabetekseen ja yhtä paljon äitejä, joiden lapsi ei sairastunut. Tutkimusryhmä selvittää seuraavaksi, suurentaako äidin raskauden aikainen D-vitamiinin puutos niiden lasten diabetesriskiä, joilla on perinnöllinen alttius sairastua tautiin.

Suomessa sairastutaan useammin ykköstyypin diabetekseen kuin muualla maailmassa. Joidenkin tutkimusten perusteella on epäilty, että syynä saattaisi olla pohjoisesta sijainnistamme johtuva alhainen D-vitamiinitaso. D-vitamiinia syntyy ihossa auringonvalon vaikutuksesta. Suomessa auringonvalon synnyttämää D-vitamiinia on mahdollista saada vain kesällä, ja silloinkin ulkona tulisi olla keskipäivän aikoihin.

Paras D-vitamiinin lähde on kala, jota pitäisi syödä kaksi kertaa viikossa.

Lähde: THL

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja