Mainos

Tutkimus: Äänestäjät rajaisivat keski- ja suurituloisten sosiaalietuuksia

Kolme neljästä suomalaisesta on valmis rajaamaan keski- ja suurituloisten sosiaalietuuksia nykyisestä ja parantamaan pienituloisten asemaa. Keskustan TNS Gallupilla teettämässä mielipidemittauksessa kannatusta ajatukselle löytyy kaikista puolueista.

Keskustan STT:n käyttöön antamista tuloksista käy ilmi, että SDP:n kannattajista peräti 84 prosenttia on täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa. Keskustalaisista 72 prosenttia tukee ajatusta ja kokoomuslaisistakin puolet.

Keskusta on testannut tammi-helmikuussa kahdentoista poliittisia tavoitteitaan koskevan eri väittämän kannatusta kansan keskuudessa. Puolue on saanut vahvistusta muun muassa sille, että koko maata on kehitettävä siten, että maan vauraat osat osallistuvat vähemmän vauraiden alueiden talouden tukemiseen. Ajatusta kannattaa 70 prosenttia suomalaisista ja pääkaupunkiseudunkin asukkaista 56 prosenttia.

Tutkimuksen aineisto on kerätty 28.1.-16.2. ja internetpaneelissa vastanneita on kaikkiaan 5076. Virhemarginaali koko maan osalta on alle 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kuntaliitoksiin patistaisi kolmannes

Valtion voimakkaampi ohjaus kuntaliitoksiin saa tukea vain 32 prosentilta. Keskustan poliittisen valmistelun ja tutkimustoiminnan päällikkö Karina Jutila osoittaa "sinipunan" lukuja. Kokoomuslaista kovempaa ohjausta kannattaa 55 prosenttia ja sosiaalidemokraateistakin 48 prosenttia.

Keskustan kannattajista kuntaliitoksiin patistaisi 27 prosenttia eli saman verran kuin perussuomalaisistakin.

Ympäristösyistä asumisen keskittämistä haja-asutusalueilta keskuksiin ei tue kuin joka viides. Maaseudulla kannatus on vielä vähäisempää, mutta pääkaupunkiseudun asukeista ajatus miellyttää joka kolmatta.

Muutosta kaivataan hallituspuolueissakin

Kolmannes haluaa protestoida äänestysvalinnallaan perinteisiä valtapuolueita vastaan. Alueellisesti protestimielialoissa on eroja. Maan keskiarvon alle ollaan Etelä-Savossa, Hämeessä, Satakunnassa ja Vaasan vaalipiirissä.

Kovin puhuri on käymässä Kymessä ja Pirkanmaalla, joissa reilusti yli 40 prosenttia vastaajista haluaa äänestyspäätöksellään esittää protestia.

Protestihenkeä vielä suurempaa on halu muuttaa asioita Suomessa. Näin perustelee äänestyspäätöstään 78 prosenttia vastaajista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.