Tutkimus: Geenimuunnellun maissin ja syövän välillä yhteys

Ranskan hallitus on määrännyt lisätutkimuksen geenimuunnellun maissin terveysvaaroista.

Normandiassa sijaitsevan Caenin yliopiston tutkimus osoittaa selvän yhteyden syövän ja geenimuunnellun maissin välillä. Kaksi vuotta kestäneen tutkimuksen tuloksen on julkaissut amerikkalanen Food and Chemical Toxicology -lehti.

Yli kolme miljoonaa euroa maksanut tutkimus tehtiin 200 hiirellä, ja kahden vuoden tulos oli tutkimusta johtaneen molekyylibiologian professorin mukaan vavahduttava. Se osoittaa selvemmin kuin hän olisi odottanut, että geenimuunnellun maissin väitetty vaarattomuus ei pidä paikkansa.

Maissin valmistajan Monsanton oma, vain yhdeksän kuukautta kestänyt tutkimus, ei aiheuttanut mitään ongelmia hiirille.

Yliopiston mukaan terveysongelmat alkoivatkin myöhemmin. Geenimuunneltua maissia syöneistä naarashiiristä ryhmästä riippuen 50-80 prosenttia sairastui syöpään. Uroshiiret kärsivät maksa-, munuais- ja ihosairauksista. Normaalia maissia syöneistä vain 30 prosenttia sairastui elämänkaaren lopussa.

Tutkimuksen rahoittajien joukossa oli myös suuria markettiketjuja, joille aiemmat elintarvikeskandaalit ovat tulleet kalliiksi.

Tutkimuksen tulos on aiheuttanut uutispommin Ranskassa. Tuore Nouvel Observateur -asiaviikkolehti otsikoi kannessa: "Kyllä, geenimuunnellut elintarvikkeet ovat myrkkyä!" Ranskan hallitus on pyytänyt jatkotutkimusta, joka voi johtaa vaatimukseen geenimuunnellun maissin kieltämisestä EU:n alueella.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja