Mainos

Tutkimuksen mukaan Viro ei kiinnosta suomalaisnuoria

Suomalaisilla nuorilla on vähemmän yhteyksiä Viroon kuin muulla väestöllä. Etenkään helsinkiläisnuoria ei vasta julkistetun tutkimuksen mukaan kiinnosta naapurimaan tilanne. Tallinnalaisia nuoria kiinnostavat taas enemmän Länsi-Eurooppa ja Yhdysvallat kuin Suomi.

Helsingin kaupungin tietokeskus teetti vuonna 1995 kyselyn Helsingin ja Tallinnan nuorten asenteista toisiaan kohtaan. Suomalaisten ostosmatkailu on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina, mutta kyselyn vastausten perusteella liikkuvuuden lisääntyminen ei näytä muuttaneen nuorten stereotyyppisiä käsityksiä naapurimaasta.

Suomalaisnuoret olivat vierailleet virolaisnuoria useammin lahdentakaisessa naapurimaassaan. Harvalla suomalaisella oli kuitenkaan virolaisia ystäviä tai tuttavia Virossa. Sen sijaan yli puolella virolaisista vastaajista oli suomalaisia tuttavia. Kyselylomakkeita jaettiin erityisesti 16-20-vuotiaille keskiasteen oppilaitoksissa opiskeleville nuorille. Vastauksia saatiin 6 koulusta yhteensä 162.

Virolaisnuoret pitävät itseään parempina

Virolaisnuoret pitivät itseään tutkimuksen mukaan suomalaisia parempina. Sosiaalisen identiteetin tasolla nuoret pyrkivät näin vahvistamaan omanarvontuntoaan, vaikka heillä olisikin miellyttäviä henkilökohtaisia suhteita suomalaisiin.

Perussuomalainen on virolaisen silmin meluisa, mauttomasti pukeutunut ja usein humalassa. Helsinkiläisetkin vastaajat uskoivat suomaisen näyttäytyvän virolaisille meluisana ja humalaisena. Virolaiset ovat suomalaisnuorten mielikuvissa karkeita, epärehellisiä ja sulkeutuneita. Kyselyyn vastanneet liittivät rikollisuuden ja mafian yleensä virolaisiin, eivät erityisesti viron- tai venäjänkielisiin.

Suomalaisnuoret näyttivät pitävän virolaisia ennen kaikkea itäeurooppalaisina rinnastaen heidät venäläisiin. Suomalaiset nuoret eivät kuitenkaan itse halua liittää itseensä itäeurooppalaisiksi miellettyjä piirteitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.