Mainos

Tutkijat vetosivat Emu-kansanäänestyksen puolesta

Joukko tunnettuja tutkijoita on toistanut vetoomuksensa neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen liittymisestä talous- ja rahaliitto Emuun.

Tutkijoiden mielestä kansanäänestys olisi mahdollista järjestää myös sen jälkeen, kun EU-maat ovat sopineet Emun ensimmäisen aallon jäsenistä, eli esimerkiksi syyskuussa.
-Tuskin voidaan olettaa, että muut EU-maat haluaisivat tai voisivat kieltää Suomelta oikeuden alistaa kysymyksen Emu-jäsenyydestä kansanäänestykseen, vetoomuksessa sanotaan. Eduskuntaryhmille tänään luovutetussa vetoomuksessa kommentoidaan tutkijoiden edellisestä, joulukuussa annetusta vetoomuksesta syntynyttä keskustelua.

Tutkijoiden on mm. sanottu olevan myöhässä vaatimuksensa kanssa, sillä päätös Emun kolmannen vaiheen maista tehdään vapun tienoilla. Ehdotus hitaamman aikataulun kansanäänestyksestä on tutkijoiden vastaus tähän. Tutkijat eivät myöskään hyväksy mm. eräiden juristien käsitystä, että sopimus Suomen liittymisestä EU:hun velvoittaisi Suomen liittymään Emuun Maastrichtin sopimuksen perusteella.
-Poliittisesti tämä tulkinta on Ruotsin ratkaisun jälkeen vanhentunut, tutkijat vastaavat. Tutkijoiden mielestä suomalaisen demokratian ja Emu-ratkaisun legitimiteetin kannalta on tärkeää, ettei Emusta päätetä ilman kansanäänestystä.

Tutkijoiden joulukuisen vetoomuksen oli allekirjoittanut 46 henkilöä, mm. professorit Jan-Magnus Jansson, Elina Haavio-Mannila, Risto Alapuro, Anto Leikola, Pertti Hemanus ja Juha Siltala. Allekirjoittajien listan kerrottiin pidentyneen kymmenellä tämän vuoden aikana, joskaan nimiä ei ole enää varsinaisesti kerätty. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.