Mainos

Tutkijat varoittavat paljon lentäviä säteilystä

Eurooppalaisissa tutkimuksissa on selvinnyt, että lentokoneiden henkilökunnalla on muun muassa tavallista enemmän ihosyöpää. Myös paljon lentävät matkustajat voivat saada liikaa auringon säteilyä matkoillaan.

Tutkijat varoittavat lentomatkustajia liiallisen säteilyn aiheuttamista terveysriskeistä. Australialaisten tutkijoiden mukaan paljon lentävät matkustajat saattavat altistua jopa vaarallisille säteilymäärille, sillä lentomatkan aikana matkustaja saa normaalia enemmän auringon luonnollista säteilyä.

Tutkijoiden mukaan pitkällä lentomatkalla matkustaja saa saman verran säteilyä kuin yhdestä röntgenkuvasta.

- Neljä tuntia 11:n kilometrin korkeudessa on normaali pitkä lentomatka. Se vastaa yhtä rinnasta otettavaa röntgenkuvaa, kuvaa johtaja Farrol Kahn Aviation Health Institute -tutkimuslaitoksesta.

Eurooppalaisissa tutkimuksissa on selvinnyt, että lentokapteeneilla on tavallista enemmän ihosyöpää ja lentoemännillä kaksinkertainen rintasyöpäriski. Tutkijat varoittavat myös, että usein lentävät raskaana olevat naiset kuuluvat riskiryhmään.

- Jopa pieni säteilymäärä voi vaikuttaa sikiöön, koska sikiö on hyvin suojaton sellaista säteilyä vastaan, kertoo Kahn.

Sikiöille koituvien terveysriskien vuoksi EU:ssa on päätetty, että EU-maiden lentoyhtiöiden täytyy mitata säteilylle altistumista. Muualla maailmassa lentoyhtiöitä ei sen sijaan useinkaan velvoiteta seuraamaan säteilymääriä. Esimerkiksi Australiassa maan lentoyhtiöt ovat kuitenkin perustaneet työryhmän, joka tutkii lentojen aikaisen säteilyn aiheuttamia terveysriskejä.

- On mahdollista, että työperäiselle altistukselle asetetut rajat, jotka on määritelty Australiassa ja muualla, saattavat ylittyä, kertoo työterveystutkija Peter Jezukaitis Australian säteilyturvakeskuksesta.

Lentoyhtiöiden työntekijöiden syöpäriskin uskotaan kasvavan parinkymmenen lentovuoden jälkeen, mutta lyhytaikaiset vaikutukset eivät ole tiedossa.

(MTV3-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 20.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.