Mainos

Tutkijat vaativat uusia ratkaisuja ilmasto-ongelmiin

Kansainvälisten huippututkijoiden tänään julkistettavassa kannanotossa vaaditaan uudenlaisia ratkaisuja ilmasto-ongelmiin. Ilmastotutkijoiden mielestä nykyinen ilmastopolitiikka on ajautunut umpikujaan. Ongelmat kärkistyivät viime vuonna, kun ilmastoskandaalit seurasivat toistaan. Lopullinen niitti oli Kööpenhaminan ilmastokokouksen epäonnistuminen.

- Suurin vika on se, ettei nykyinen ilmastopolitiikka toimi. Me olemme nyt 15 vuotta kokeilleet sitä ja päästöt kasvavat enemmän kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa. Ilmastopolitiikka on tehotonta eikä sovellu tällaisen ongelman ratkaisemiseen, joka on näin moniulotteinen ja ilkeä, väittää Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, joka on yksi kannanoton kirjoittajista.

Kannanoton on kirjoittanut 14 ilmastotutkijaa eri puolilta maailmaa.

Päästövähennykset liian vaikea tavoite

Tutkijoiden mukaan päästöjen vähentäminen on osoittautunut liian monimutkaiseksi tavoitteeksi. Päästöjä pitää kyllä vähentää, mutta tavoite saavutetaan tehokkaammin parantamalla ihmisten elinolosuhteita.

- Me haluamme poistaa tehokkaasti köyhyyttä maailmasta, parantaa ilmanlaatua, kohentaa ihmisten elinolosuhteita. Yleensä hyvinvointi ja vauraus takaavat sen, että on aikaa, mahdollisuuksia ja rahaa huolehtia ympäristöstä. Ja tällaiset toimet, joista saadaan välitöntä hyötyä, voivat olla paljon tehokkaampia epäsuorasti vähentämään päästöjä kuin suorat keinot, kuvailee Korhola.

Kannanoton mukaan ilmastonmuutos on aivan liian iso ongelma käsiteltäväksi yhtenä kokonaisuutena. Siihen on mahdotonta löytää kaiken kattavaa ratkaisua. Ongelma pitäisikin pilkkoa osiin ja ratkaista asiat yksi kerrallaan.

- Me haluamme, että ilmastopolitiikka hajotetaan osiinsa ja jokaisesta osasta huolehditaan sen painoarvon perusteella. Kuinka onnistutaan metsäpolitiikassa, kuinka ilmanlaadun parantamisessa, kuinka köyhyyden poistossa? Nämä pitää asettaa uudelleen tavoitteiksi ja luopua kokonaisvaltaisesta ilmasto-ongelman ratkaisusta, vaatii Korhola.

Uusi ilmastosopimus epätodennäköinen

Tutkijaryhmän mielestä ilmastonmuutos on peittänyt alleen kaikki muut ympäristöongelmat.

- Ilmastonmuutos on kahminut kaiken sisäänsä. Uskotaan, että ilmastonmuutokseen löytyy joku megaratkaisu, joka ratkaisee samalla kaikki muutkin ongelmat. Tämä on kuitenkin harhainen ajatus. Meidän mielestämme ilmastonmuutosta ei voi kokonaan torjua. Vaikka kaikki päästöt lopetettaisiin, meillä on silti vielä hirmumyrskyjä, kuivuutta ja tulvia tulevaisuudessakin. Nyt pitää edetä asteittain ja saada yhteiskunnat vähemmän haavoittuviksi muutoksille, kuvailee Korhola.

Korhola muistuttaa, että tutkijaryhmä ei kiistä ilmastonmuutosta eikä ihmisen vaikutusta siihen. Tarkoitus on vain tuoda uusia näkökulmia ilmastopolitiikkaan ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Tutkijat eivät usko, että suurissa kansainvälisissä ilmastokokouksissa saadaan aikaan uutta kaiken kattavaa ilmastosopimusta.

- Yksimielisyyttä maiden välillä ei ole odotettavissa vähään aikaan. Nythän hallitukset ovat selvästi siirtämässä ilmastoratkaisujaan pitkälle tulevaisuuteen. Hallitukset eivät katsele kuin neljän vuoden päähän. Ne haluavat vain turvata tulevaisuutensa ja äänestäjien hyvän mielen. Sen takia YK:n ilmastoneuvotteluissa ei ole onnistuttu, arvioi Korhola.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.