Mainos

Tutkijat uskovat hepatiitti E -rokotteen syntymiseen

Kiinassa testattu rokote vaikuttaa antavan täydellisen suojan E-hepatiittia vastaan, kertoo brittiläinen lääketieteen aikakauslehti The Lancet.

E-hepatiittirokotteen prototyyppiä on testattu Jiangsun maakunnassa 100 000:lle vapaaehtoiselle. Kiinalaistutkijoiden mukaan rokote antoi sataprosenttisen suojan kolmen rokoteannoksen jälkeen. Lieviä sivuvaikutuksia tuli vain harvoille rokotteen ottaneille.

Jiangsun rokotekokeilu oli kolmas ja viimeinen vaihe uuden rokotteen turvallisuuden ja tehokkuuden määrittämisessä. HEV 239 -niminen koerokote sisältää viruksesta eristettyä proteiinia, joka stimuloi elimistön immuunipuolustusjärjestelmää.

Rokotetta annettiin 48 000:lle terveelle 16-65-vuotiaalle aikuiselle. Samaan aikaan samankokoinen ryhmä sai lumerokotteen.

Rokote annettiin kaikkiaan kolme kertaa samalla tavalla, samoille henkilöille.

Rokotteen saajia tarkkailtiin vuoden ajan, jonka aikana 15 koehenkilöä lumerokotettujen ryhmästä sai hepatiitti E:n. Todellisesta rokoteryhmästä yksikään ei saanut virusta.

Tutkimukset osoittivat lisäksi, että rokote oli tehokas myös niillä henkilöillä, jotka olivat saaneet rokotetta vain kaksi kertaa.

Hepatiitti E -rokotetta on kehitetty Xiamenin kaupungissa sijaitsevassa diagnostiikan ja rokotekehityksen instituutissa.

Mikä hepatiitti E?

Hepatiitti E -virusta on havaittu lähinnä kehitysmaissa, kuten Intiassa ja Sudanissa. Tauti on länsimaissa harvinainen, mutta satunnaisia tautitapauksia on todettu matkailijoilla.

Virus tarttuu useimmiten saastuneen juomaveden välityksellä ja se voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin A-hepatiittikin eli eriasteisia maksavaurioita, pahoinvointia ja vatsakipuja. Tauti voi olla myös oireeton. Sairastamisen jälkeen tulee elinikäinen immuniteetti, eikä tauti jää krooniseksi.

Hepatiitti E -virusinfektion erityispiirre on kuitenkin se, että virus on hengenvaarallinen raskaana oleville naisille.

Arviolta kolmannes maailman väestöstä on saanut viruksen.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.