Mainos

Tutkijat suosittavat väestön seulomista keliakian löytämiseksi

Tutkijat suosittavat koko väestön seulomista keliakia-vaivoista kärsivien löytämiseksi. Hoitamaton suolistosairaus altistaa lääkärien mukaan muun muassa syövälle. Niinikään tutkijat epäilevät, että keliakialla on vaikutusta luukatoon, diabetekseen ja jopa lapsettomuuteen.

Keliakia on elinikäinen suolistosairaus, jota sairastavan ohutsuoli ei kestä vehnää, kauraa, ohraa eikä ruista, niiden sisältämän valkuaisen, gluteiinin vuoksi. Keliakiasta on nykyisin näkyvissä vain jäävuoren huippu. Jokaista löydettyä potilasta kohti jää löytymättä 10-100 tautia potevaa. Keliakia voi olla oireeton, mutta jos vereen on ilmaantunut vasta-aineita, useimmat kehittävät aktiivisen keliakian muutamassa vuodessa. Vasta-aineseulonnalla väestöstä voitaisiin noukkia keliakiaa piilevästi sairastavat.

Keliakiaseulontaa harkittava tarkoin

-Keliakian massaseulonnan edut ja haitat on tarkoin punnittava ennen kuin asiasta tehdään päätöksiä, kehottaa Suomen Keliakialiiton puheenjohtaja, dosentti Markku Mäki.

Toisaalta tiedeyhteisö on yhä vakuuttavammin osoittanut, että hoitamaton keliakia lisää sellaisten vakavien sairauksien kuten syövän, diabeteksen ja luukadon riskiä. Tämä tukee massatutkimusten järjestämistä. Mäki itse olisi valmis aloittamaan laajan seulonnan, johon parhaassa tapauksessa saataisiin EU:n rahaa. Kattavia väestöseulontoja ei ole vielä tehty missään. Erityisesti päättäjiä kiinnostavat kustannus-hyötylaskelmat siis puuttuvat vielä.

Uusin keliakiatieto on esillä Tampere-talossa pidettävässä kansainvälisessä kongressissa tänä viikonloppuna. Tapahtuman englantilainen vieras professori Geoffrey Holmes ei suosittele massaseulontoja. Sen sijaan kannattaisi käydä läpi erityisryhmiä, joilla on kohonnut sairastumisriski. Näihin kuuluvat keliakiapotilaiden sukulaiset sekä anemiaa ja autoimmuunisairauksia kuten diabetesta sairastavat.

Italialainen professori Alessandro Ventura puolestaan katsoo, että seulontoja tulisi kohdistaa nuoreen väestönosaan. Ajoissa aloitettu ruokavalio vähentäisi heidän riskiään sairastua keliakiaan kytkeytyviin sairauksiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.