Mainos

Tutkijat: Suomen suot on pilattu

Yli 50 asiantuntijaa tutustui Suomen soihin. Tutkijoiden mielestä turpeen käytöstä on luovuttava ja luonnontilansa säilyttäneitä soita suojeltava.

Kansainväliset tutkijat ovat järkyttyneitä siitä, että monet suomalaiset suot on peruuttamattomasti tuhottu metsäojituksella, maataloudella ja turpeennostolla.

Yli 50 kansainvälisen soidensuojeluseuran asiantuntijaa noin 20 maasta tutustui Suomen soihin Lapista etelärannikolle.

Tutkijoiden mukaan ojitukset ovat muuttaneet suoluontoa jopa kaikissa retken kansallispuistokohteissa. Suotutkijat kehottavat Suomea luopumaan nopeasti turpeesta energianlähteenä.

Suomen soiden yhteenlaskettu pinta-ala on miltei 10 miljoonaa hehtaaria, lähes kolmannes maan pinta-alasta. Ojituksen takia luonnontilansa menettäneitä soita on tällä hetkellä 3 - 4 miljoonaa hehtaaria.

- Muun muassa metsätaloudelle ojituksesta on ollut hyötyä. Soita on ojitettu myös turhaan eikä ympäristövaikutuksia ole riittävästi huomioitu, arvioi ympäristöministeriön luonnonsuojeluvalvoja Pekka Salminen.

Soiden monimuotoisuus teki vaikutuksen

Tutkijat jakoivat moitteiden lisäksi myös kiitosta. Soiden suuri monimuotoisuus teki asiantuntijoihin vaikutuksen. Suomi on heidän mukaana yksi maailman merkittävimmistä suomaista.

Lisäksi suomalainen tutkimus on olennaisesti lisännyt maailmanlaajuista suotietämystä.

Kansainvälinen soidensuojeluseura korostaa jäljellä olevien luonnontilaisten suoekosysteemien suojelua. Tällä hetkellä kymmenen prosenttia Suomen soista on suojelualueita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.