Mainos

Tutkijat:Sovittelu ei sovi perheväkivaltaan

Asiantuntijat kritisoivat Suomessa yleistyvää perheväkivallan sovittelua. Toisin kuin monissa länsimaissa, yhä useammat perheväkivaltajutut päätyvät Suomessa sovitteluun.

Sekä Bristolin yliopiston että Australian oikeusministeriön tutkimusten mukaan sovittelua ei tulisi käyttää perheväkivaltatapauksissa, koska se voi olla uhrille vaarallista. Sovittelijat eivät myöskään tunne perheväkivallan vaikutuksia eikä heillä ole erityistietoa ja -taitoa hoitaa perheväkivalta-asioita.

Vaikka Suomessa perheväkivallan sovittelusta ei ole tehty tutkimusta, monet suomalaistutkijatkin ovat huolissaan. Suomen Akatemian tutkija Johanna Niemi-Kiesiläinen sanoo, että sovittelua ei pitäisi käyttää, koska perheväkivallassa on kyse valta-aseman ja kontrollin saamisesta toiseen väkivallan avulla.

Lisäksi tutkija kritisoi sitä, että sovittelussa ei ole mitään mahdollisuutta varmistaa uhrin turvallisuutta. Hänen mielestään sovittelulla myös viestitään sitä, että perheväkivalta olisi yksityisasia eikä varsinainen rikos.

Sovittelijoilta puuttuu ammattitaito

Tutkija ja kouluttaja Sirkka Perttu puolestaan sanoo, että sovittelu on lähinnä väkivallantekijän, ei uhrin oikeuksien mukaista. Sovittelu toimii silloin, kun kyseessä on kaksi tasa-arvoista ihmistä. Perheväkivallan uhri eli lähes aina nainen on altavastaaja, mitä sovittelijat eivät aina tiedosta. Perttu toteaa, että väkivallan tekijä voi vaikuttaa ja manipuloida uhria vielä sovittelussakin, jolloin se vain jatkaa väkivallan kierrettä.

Hänen mukaansa työ perheväkivallan lopettamiseksi vaatii ammattihenkilökuntaa, joka on koulutettu ongelmaan. Useimmat sovittelijat ovat vapaaehtoisia, eivätkä väkivaltakysymykset ole heille tuttuja. Lisäksi sovittelua hoidetaan eri tavoin eri paikkakunnilla. -Sovittelulla ei ole selkeitä tavoitteita, sääntöjä eikä kriteerejä, Perttu sanoo.

Syyttäjät kriittisiä

Stakesin arvioiden mukaan sovitteluun menee vuosittain 3 500-4 000 juttua. Perheväkivaltaa sovitellaan erityisesti Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Espoossa.

Enemmistö viranomaisista pitää sovittelua sopivana joko aina tai joskus myös perheväkivalta-asioissa. Viranomaista kriittisimpiä olivat syyttäjät, joista kukaan ei ollut sitä mieltä, että perheväkivaltaan sopisi aina sovittelu.

Sovittelussa noin kolmannes jutuista on väkivaltarikoksia, vajaa kolmannes varkauksia ja kolmannes vahingontekoja. Sovittelussa on mukana 180 kuntaa ja 125 kunnassa on oma sovittelutoimisto. Sen johdossa on ammatti-ihminen, mutta sovittelijat ovat yleensä vapaaehtoisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.