Tutkijat selvittävät: Miksi osa ihmisistä murtuu paineen alla?

Kun koepaperi lasketaan eteesi, näetkö pelkkää tyhjää? Psykologit yrittävät selvittää, miksi osa ihmisistä murtuu paineen alla.

Jos koko firma seuraa pitämääsi esitelmää tai kymmenpäinen yleisö tuijottaa suorittamaasi golflyöntiä, saatat tuntea olosi stressaantuneeksi. Joskus paineet pilaavat koko esityksen. Psykologit yrittävät nyt selvittää, miksi paine saa toiset suoriutumaan huonommin, toiset paremmin, kertoo msnbc.msn.com.

Miksi ihminen sitten lyö hudin harjoiteltuaan kuukausia tai unohtaa pänttäämänsä asiat koetilanteessa? Teorioita on kaksi: joko huolet vievät huomion käsillä olevasta tehtävästä tai paineet saavat suorittajan ajattelemaan liikaa, jolloin tehtävä epäonnistuu.

Kentuckyssa sijaitsevan Louisvillen yliopiston tutkijat havaitsivat testeissän, etteivät kaikki stressiä aiheuttavat tilanteet vaikuta samalla tavalla. Psykologit jakoivat testihenkilöt kolmeen ryhmään, ja näiden tuli esimerkiksi suorittaa tehtäviä tietokoneella. Osa henkilöistä luuli, että heidän suorituksensa videoitiin; toiset sen sijaan yrittivät parantaa suoritustaan saadakseen rahapalkinnon. Kumpikin tilanne aiheuttaa omanlaistaan stressiä.

Ryhmä, joka uskoi joutuvansa videolle, keskittyi tehtävän vaatimiin kykyihin enemmän kuin sen lopputulokseen ja huononsi näin tuloksiaan. Rahapalkintoon tähtääminen taas sai tutkittavien henkilöiden keskittymiskyvyn harhailemaan epäoleellisuuksiin.

Tutkijoiden mukaan paineet eivät aina ole pahasta, sillä ne huonontavat suoritusta vain siinä tapauksessa, että huomiokyky suuntautuu vääriin asioihin. Matemaattisissa tehtävissä itse tehtävään keskittyminen voi olla hyväksi, mutta esimerkiksi urheilussa liika suoritukseen keskittyminen voi pilata koko kisan.


MTV3/Helmi

Lähde: Bodyodd.msnbc.msn.com

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat