Mainos

Tutkijat penkovat pääkaupunkiseudun asukkaiden sekajätepusseja

Suoja-asuihin sonnustautuneet työntekijät penkovat sekajätekasaa Ämmässuon kaatopaikalla Espoossa.

Meneillään on Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) tutkimus, jossa selvitetään, mitä pääkaupunkiseudun kotien, toimistojen, kauppojen ja julkisten rakennusten sekajäteastiat sisältävät. Tänään tutkimuksen kohteena ovat paritalojen jätteet.

– Nyt kun tässä on paritalojen jätteitä, näkee selvästi, että puutarhajätettä on paljon sekajätteen seassa. Erillinen biojätteen keräys on järjestetty vasta, kun kiinteistössä on yli 10 asuntoa ja se kyllä näkyy pienempien yhtiöiden jäteastioissa. Esimerkiksi omenia näyttää olevan paljon, kertoo HSY:n projektityöntekijä Lotta Toivonen.

Ensimmäiseksi jätteen seasta kerätään pois isot esineet. Kentälle kertyy patjoja, matkalaukkuja ja monenlaista käyttökelpoista tavaraa.

– Eilen löytyi sekajätteen joukosta lastenvaunut ja moottorisaha, ihmettelee Toivonen.

Jätteen seassa paljon käyttökelpoista tavaraa

Seuraavaksi jätekasasta otetut näytteet lajitellaan tarkemmin 31 eri jakeeseen. Eniten sekajätteen seassa on ruokajätettä ja puutarhajätettä. Myös muovia, kartonkia ja vaippoja kertyy paljon. Lisäksi sekajätteen joukossa on muunmuassa lasia, puuta, vaatteita, alumiinia ja ongelmajätteitä.

– Kyllä tämä meidän kertakäyttökulttuuri näkyy tässä meidän jätteessä. Hirveästi on hyvää tavaraa. Silmiin on pistänyt esimerkiksi iso säkki pestyjä ja puhtaita lastenvaatteita. Eikö nekin olisi voinut toimittaa jonnekin? Meidän tavoitteemme on tietenkin, että ihmiset lajittelisivat mahdollisimman hyvin eikä sekajätteeseen päätyisi sellaista, mitä voidaan käyttää hyödyksi, selittää Lotta Toivonen.

Yksi työntekijöistä kantaa kädessään nippua upouusia solmioita. Ne ovat edelleen muovikääreissä, mutta päätyneet jostain syystä sekajäteastiaan.

Tämän viikon aikana käydään läpi 17 000 ihmisen jätteet, yhteensä 50 000 kiloa. Ensi viikolla tutkitaan palvelualan jätteitä. Jätetutkimuksen tulokset valmistuvat ensi vuoden alussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.