Tutkijat: Osteoporoosia hoidetaan liikaa lääkkeillä

Tutkijat arvostelevat osteoporoosin seulontaa ja hoitoa. Lääkehoitoa tehokkaampaa olisi estää kaatumiset.

Tamperelaiset osteoporoositutkijat arvostelevat rajusti osteoporoosin hoitoa ohjaavia Käypä hoito -suosituksia.

Tutkijoiden mukaan suositukset ajavat lääketeollisuuden etua ja ohjaavat väestöä turhiin seulontoihin sekä liialliseen lääkitykseen.

Osteoporoosi luokiteltiin kansantaudiksi vuosituhannen vaihteessa. Luuston haurastumisen seulonta kiihtyi, diagnoosit lisääntyivät, lääkemyynti kasvoi. Lääkkeiden käyttö on nelinkertaistunut tällä vuosituhannella.

- Kyllähän tässä tietysti kaupallisia hyötyjiä ovat ne, jotka diagnostiikkaa kehittää ja ne, jotka hoitoja luo, myy ja markkinoi, dosentti Teppo Järvinen Tampereen yliopisto arvostelee.

Kolmen tamperelaisen osteoporoositutkijan ryhmä arvostelee kansantaudin tutkimusta ja hoitoa ohjaavia Käypä hoito -suosituksia osteoporoosiriskin paisuttelusta ja lääkehoidon liiasta korostamisesta. Väestöä väitetään ohjattavan turhien seulontojen kautta lääkkeiden käyttäjiksi.

- Meillä on kiistaton näyttö siitä että lääkehoidolla kyetään estämään osteoporoottisia murtumia, kiistaton näyttö lukuisista tutkimuksista, professori Matti Välimäki Osteoporoosin käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja kertoo.

- 85 prosenttia tutkimuksista on lääketeollisuuden suoraan tai välillisesti rahoittamia niin onhan se aika naivia luulla, ettei sillä olisi suurta vaikutusta, Järvinen painottaa.

Kriitikkojen mukaan lääkehoitoa tehokkaampi ja edullisempi tapa ehkäistä murtumia olisi estää kaatumisia.

- Osteoporoosi ei aiheuta murtumia, se altistaa niille. Se olisi hyvä jokaisen ymmärtää. Lähes kaikki murtumat johtuvat kaatumisista, Järvinen korostaa.

Tamperelaistutkijoiden laskelmissa yhden lonkkamurtuman ehkäiseminen lääkkeillä vaatii 600 ihmisen lääkitsemisen.

Lue myös:

    Uusimmat