Tutkijat onnistuivat luomaan isättömän hiiren

Tuore tutkimus osoittaa, että urosta ei enää välttämättä tarvita lainkaan terveen jälkeläisen saamiseksi.

Tutkijat ovat onnistuneet luomaan hiiren käyttämättä apunaan spermaa tai kloonausta, kerrotaan Nature -tiedelehdessä.

Japanilais-korealaisen tutkimusryhmän luoma Kagaya-tyttöhiiri on kahden naarashiiren jälkeläinen. Se on tiettävästi ensimmäinen koskaan aikuiseksi saakka kasvanut, terve ja lisääntymiskykyinen nisäkäs, joka on syntynyt partenogeneesin eli neitseellisen sikiämisen avulla.

Partenogeneesiä esiintyy joillakin hyönteisillä, kaloilla ja matelijoilla, joiden hedelmöittämättömät munat sisältävät kahdenlaisia kromosomeja. Tähän mennessä on uskottu, että partenogeneesi on käytännössä mahdotonta nisäkkäillä.

Nisäkkäät perivät yhden parin kromosomeja emoltaan ja yhden urokselta. Sikiöt, joilla on vain naiskromosomeja, yleensä kuolevat kohdussa, ja ne, joilla on vain mieskromosomeja, ovat epänormaaleja.

Tutkimusryhmä onnistui kuitenkin ylittämään ongelman sulattamalla yhteen kahden naaraan munasolut sen jälkeen kun luovuttajan munasolun avaingeeni oli syrjäytetty. Geeni on vastuussa monistamisesta, mekanismista, joka kontrolloi aktiivisesti äidiltä ja isältä perittyjä geenejä.

Yhteen sulautetut munasolut aktivoitiin kemiallisesti tuottamaan sikiöitä, jotka siirrettiin hiirten kohtuihin. Vain 0,6 prosenttia luoduista sikiöistä selviytyi. Sadasta sulautetusta munasolusta saatiin 28 sikiötä, mutta vain Kaguya selviytyi.

Tutkijat uskovat, että samaa menetelmää voidaan käyttää mahdollisesti myös muihin nisäkkäisiin. Tekniikka on kuitenkin liian monimutkaista ihmisten geeneille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 22.04.2004)

Lue myös:

    Uusimmat