Mainos

Tutkijat nyhtävät tietoa tulivuorenpurkauksesta

Jos huonoa niin jotain hyvääkin: Islannin Eyjafjöll-tulivuoren purkaus auttaa laatimaan jatkossa tarkempia sääennusteita lentomatkustamista silmällä pitäen.

Wienissä järjestetyssä geotieteen konferenssissa asiantuntijat kuitenkin muistuttivat paremman yhteistyön tärkeydestä eri viranomaisten välillä. Luonnonvoimien myllerrysten aikana olisi tärkeää varmistaa, että lentoliikenteen häiriöt tulisi pitää mahdollisimman pieninä.

- Olemme nyt paremmin valmistautuneita kuin kaksi viikkoa sitten, sanoo saksalaisen ilmakehän tutkimuskeskuksen johtaja Ulrich Schumann. - Nyt meillä on hälytysjärjestelmä.

Schumann esitteli kokouksessa tuloksia testilennoilta, joita saksalaiset tutkijat olivat tehneet viime viikonloppuna. Viidensadan kilometrin päässä tulivuoresta tehty testilento Falcon 20E -lentokoneella mittasi ilmasta tuhkamääriä.

- Tulivuori tuottaa 3000 kiloa tuhkaa sekunnissa ja keskimääräisten arvioiden mukaan tuhkamäärä pysyy ilmassa seitsemän tuntia purkauksen jälkeen.

Toistaiseksi tutkijoilla ei ole mahdollisuutta mitata tuhkamääriä pilven tiheimmästä osasta, mutta sen sijaan hiukkasten leviämisestä on saatu uutta tietoa.

- Saamamme tutkimustieto auttaa meitä laatimaan sääennustemalleja täsmällisesti sen mukaan mikä on tuhkanmäärä ilmassa, Schumann iloitsee. Hän kuitenkin toteaa, että kaikkien viranomaisten tulisi käyttää yhteisiä sääennusteita.

- Vain tietokonemallinnuksen käyttö yhdessä maa-, ilma- ja satelliittihavainnoinnin kanssa voi antaa täsmällisen kuvan vallitsevasta tilanteesta.

Islannista leijunut tuhkapilvi pysäytti Euroopan lentoliikenteen lähes täysin viime kuussa.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.