Mainos

Tutkijat: Nainen voisi kääntää perussuomalaiset nousuun

Naisjohtaja voisi kääntää perussuomalaisten laskuun kääntyneen kannatuksen nousuun, arvioivat tutkijat.

Politiikan tutkijat Mari K. Niemi ja Laura Parkkinen kirjoittavat Kanava-lehdessä, että huomion takaamiseksi puolueen puheenjohtajan Timo Soinin seuraajan olisi hyvä tarjota jotakin Suomessa ennennäkemätöntä.

Eurooppaa ja Yhdysvaltoja mukaileva ratkaisu olisi konservatiivisia arvoja vaalivan ja valovoimaisen naispopulistijohtajan löytyminen. Yhdysvalloissa levinneen Teekutsuliikkeen kärkinaisia ovat Sarah Palin ja Michelle Backman. Ranskassa äärioikeistolaisen Front National -puolueen johtaja Marine Le Pen on noussut menestystarinaksi ja sai tämän vuoden presidentinvaaleissa lähes 18 prosenttia äänistä.

Tutkijoiden mukaan Le Pen on antanut kasvot äärioikeiston normalisoitumiselle ja murtanut puolueensa äänestämiseen liittyvää häpeää.

Valta-asema, naiseus ja näyttävä ulkomuoto ovat lisäksi edelleen pistämätön yhdistelmä mediahuomion houkuttelemiseksi. Suomalaisissa naistenlehdissä ei toistaiseksi ole juuri nähty perussuomalaisia naisia.

Timo Soinin seuraajalla on vastattavana myös huima kannatus. Perussuomalaisia vuodesta 1997 johtanut ja puoluetta perustamassa ollut Soini on vaalikannatuksen perusteella yksi Suomen suosituimmista poliitikoista. Riittävän erilainen seuraaja vaikeuttaisi vertailua.

Kasvupotentiaali naisissa

Perussuomalaiset on tutkijoiden mukaan ollut leimallisesti miesten edustama ja kannattama puolue. Tulevaisuudessa puolueen suurin kasvupotentiaali on naisissa. Sen kannalta puolueelle olisikin eduksi näyttää houkuttelevalta myös nuorten, kunnianhimoisten naisten silmissä.

Niemen ja Parkkisen mukaan Timo Soini on jo alkanut rakentaa asetelmaa, joka tekee naisen valinnan mahdolliseksi. Muun muassa viime kesäkuussa pitämässään puoluekokouksen avauspuheessa hän kannusti naisia asettumaan ehdolle puolueen johtoon ja puoluekokousta äänestämään heitä.

Soini on väläyttänyt ajatusta väistymisestään seuraavien eurovaalien aikaan vuonna 2014. Niemen ja Parkkisen mukaan hänen seuraajansa sukupuolesta on vahva veikkaus: nainen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.