Mainos

Tutkijat: Metalliteollisuuden kilpailukyky heikentynyt

Suomen metalliteollisuuden kilpailukyky on heikentynyt viimeisen kolmen vuoden aikana Ruotsiin ja Saksaan verrattuna, arvioivat Helsingin kauppakorkeakoulun tutkijat. Telekommunikaatioteollisuudessa kilpailukyky sen sijaan vastaa tutkijoiden mielestä globaaleja kilpailuvaatimuksia.

Professori Eero Artto ja yliassistentti Risto Juurmaa havaitsivat raportissaan, että vaikka metalliteollisuus on viime vuosina kasvanut noin 20 prosentin vuosivauhtia, sen kilpailukyky on heikentynyt ja pääoman tuottoasteet ovat laskeneet. Vielä vuosina 1990-1994 kilpailukyky sen sijaan parani systemaattisesti sekä Ruotsiin että Saksaan nähden.

Tutkijat mittasivat metalliteollisuuden keskimääräiseksi pääoman tuotoksi Suomessa 7,9 prosenttia vuosina 1989-1997. Ruotsissa vastaava luku oli 7,8 prosenttia ja Saksassa 10,0 prosenttia. Viime vuonna Suomen metalliteollisuuden pääoman tuottoaste oli 7,1 prosenttia, kun se Ruotsissa oli 10,3 prosenttia. Saksassa luku oli vastaavasti 5,8 prosenttia.

Telekommunikaatioteollisuuden keskimääräinen koko pääoman tuotto oli Suomessa 11,0 prosenttia, Ruotsissa 6,7 prosenttia ja Saksassa 9,2 prosenttia vuosina 1989-1997. Viime vuonna telekommunikaation pääomasta saatiin Suomessa 10,1 prosentin tuotto, kun Ruotsissa vastaava arvo oli 7,1 prosenttia ja Saksassa 6,2 prosenttia.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.