Tutkijat luopuisivat talviajasta: Verottaa terveyttä ja tuhoaa luontoa

Monet tiedemiehet uskovat, että kellojen kääntäminen taaksepäin on pahaksi terveydelle ja lisäksi se tuhlaa energiaa sekä lisää saastumista. Talviajasta luopuminen puolestaan voisi joidenkin tutkijoiden mukaan edistää terveyttä ja hyödyttää samalla myös ympäristöä.

Talviaikaan siirrytään lokakuun lopussa tai marraskuun alussa useilla alueilla Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Lähi-idässä. Tarkoituksena on lisätä valon määrää aamulla. Monet tiedemiehet kuitenkin uskovat, että lisävalo olisi monella tapaa hyödyllisempää iltapäivän tunteina.

Kellojen siirtäminen tunnilla taaksepäin lyhentää iltapäivän valoisaa aika. Osa asiantuntijoista katsoo, että tämä on haitallista ilmastolle, koska energiaa kuluu enemmän valaistukseen. Terveyttä tämä taas haittaa siksi, että se vähentää mahdollisuuksia ulkoliikuntaan.

Jättämällä kellot rauhaan saataisiin iltapäivällä tunti enemmän valoa, mikä voisi paitsi kannustaa ulkoliikuntaan myös lisätä auringonvalosta saatavan D-vitamiinin määrää ihmisessä.

Lähes puolella maapallon väestöstä D-vitamiiniarvot jäävät suositusten alapuolelle. D-vitamiinin puutos aiheuttaa riisitautia ja sen uskotaan lisäävän alttiutta autoimmuunisairauksiin, joissa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää elimistön omia soluja vastaan. Autoimmuunisairauksia ovat muun muassa keliakia, nuoruusiän diabetes ja psoriasis.

Joissakin maissa, kuten Venäjällä ja Britanniassa, ehdotus talviajasta luopumisesta on tulossa parlamentin käsittelyyn.

- On harvinaista löytää keino, jolla voidaan yleisesti parantaa lähes koko väestön terveyttä ja hyvinvointia, ja täysin ilman kuluja. Tässä meillä on sellainen, sanoo brittiasiantuntija Mayer Hillman.

Hillman kirjoittaa British Medical Journalissa tutkimusten osoittavan myös, että ihmiset ovat onnellisempia, energisempiä ja pysyvät terveempinä kesän valoisana aikana. Sen sijaan sekä mieliala että terveys laskevat talven harmaina viikkoina.

Aiemmin tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kesäajassa pysyminen vähentäisi päivittäistä energiantarvetta Britanniassa ainakin 0,3 prosenttia. Cambridgen yliopiston asiantuntijoiden mukaan tällä säästettäisiin 450 000 tonnia hiilidioksidia talven aikana.

Talviaikaan eli normaaliaikaan siirrytään jälleen ensi yönä kello 4. Kesäaika otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1981.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat