Tutkijat löysivät uuden hi-viruksen

Tutkijat ovat löytäneet uuden hi-viruksen alatyypin. Alatyyppi on ensimmäinen, jonka epäillään siirtyneen ihmiseen gorillasta. Aiemmin hi-viruksen on uskottu siirtyneen ihmiseen vain simpansseista.

Uusi virustyyppi löytyi länsiafrikkalaisesta Kamerunista kotoisin olevalta naiselta. Kun tutkijat ryhtyivät tarkastelemaan viruksen rakennetta, he huomasivat sen olevan hyvin samankaltainen gorilloilla esiintyvän SIVgor-viruksen kanssa.

- Todennäköisin selitys on, että SIVgor-virus on onnistunut siirtymään ihmisiin gorilloista, tutkijat toteavat Nature Medicine -lehdessä.

Ensimmäisen siirtymän ajankohtaa on vaikea selvittää, koska gorillojen viruskantoja on vähän saatavilla. Hi-viruksen on uskottu siirtyneen simpansseista ihmisiin ensi kertaa Afrikan länsi- ja keskiosissa yli vuosisata sitten.

Hi-virus ja siitä aiheutuva aids löydettiin 1980-luvun alussa, kun yhdysvaltalaislääkärit kiinnittivät huomiota nuorten homoseksuaalien lisääntyneisiin kuolemantapauksiin Kaliforniassa ja New Yorkissa. Taudin tiedetään sittemmin tappaneen maailmassa ainakin 25 miljoonaa ihmistä.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat