Tutkijat löysivät super-Maan

Tähtitieteilijät löysivät planeetan, jolla on paksu, elämälle epäsuotuisa kaasukehä ja jäinen ydin.

Tähtitieteilijät ovat löytäneet toisen supermaaksi luokitellun eksoplaneetan, jonka massa ja säde on pystytty määrittämään. Planeetan rakenteesta on näin saatu ratkaisevan tärkeitä vihjeitä. Kyseessä on myös ensimmäinen supermaa, jonka ympäriltä on löydetty kaasukehä.

Pientä tähteä vain noin 40 valovuoden päässä meistä kiertävä eksoplaneetta avaa jännittäviä uusia näkökulmia asumiskelpoisten planeettojen etsitään. GJ1214b-niminen planeetta on noin kuusi kertaa maan massainen, ja sen sisus on luultavasti lähinnä vesijäätä. Planeetta on nähtävästi pinnaltaan varsin kuuma ja paksun kaasukehän ympäröimä, mikä tekee siitä maankaltaisen elämän kannalta epäsuotuisan.

Tähtitieteilijät kertovat Nature-lehden tämän viikon numerossa löytäneensä planeetan, joka kiertää läheistä pienimassaista tähteä nimeltä GJ1214. Kyseessä on toinen kerta, kun avaruudesta on löydetty ylikulkeva eksoplaneetta. Ylikulku on ilmiö, joka esiintyy, kun planeetan kiertorata risteää emotähden editse. Nyt löytynyt planeetta on massaltaan maahan nähden noin kuusinkertainen ja säteeltään 2,7-kertainen. Kooltaan planeetta sijoittuu Maan ja aurinkokunnan jääjättiläisten Uranuksen ja Neptunuksen välille.

– Kaasukehä on paljon Maan ilmakehää paksumpi, joten korkea paine ja valon puuttuminen sulkevat pois elämän mahdollisuuden meidän tuntemassamme muodossa. Olosuhteet ovat silti hyvin mielenkiintoiset, sillä ne saattavat mahdollistaa hyvinkin monimutkaisen kemian, löydön tehnyttä tutkimusryhmää johtanut David Charbonneau kertoo.


(MTV3/Helmi)

Kuva: ESO (Taiteilijan näkemys tähdestä nimeltä GJ1214)

Lähde: ESO:n tiedote

Lue myös:

    Uusimmat