Tutkijat löysivät keuhkosyöpään vaikuttavan geenin

Lääketieteen tutkijat ovat löytäneet geenimuunnoksen, joka näyttäisi lisäävän keuhkosyöpään sairastumisen riskiä. Muunnos esiintyy suurin piirtein joka toisella ihmisellä. Havainto vahvistettiin kolmessa erillisessä tutkimuksessa, jotka julkaistiin tiedelehti Naturessa.

Tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, lisääkö muunnos syöpäriskiä kaikissa kantajissaan vai ainoastaan niissä, jotka tupakoivat. Toinen epäselvä kysymys on, lisääkö geenimuunnos tupakan addiktiivisuutta vai syövän syntyä edistäviä reaktioita keuhkoissa.

Britannian syöpätutkimuslaitoksen ja Texasin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että muunnos lisää syöpäriskiä vain tupakoijilla. Se ei aja ihmisiä polttamaan enemmän, vaan synnyttää tupakan kanssa yhteisvaikutuksen, joka aiheuttaa syöpää.

Islantilaisen tutkimuksen mukaan taas geenimuunnos näyttäisi kasvattavan nikotiiniriippuvuutta ja lisäävän kantajansa tupakointia.

Kolmas tutkimus, Ranskassa tehty, tukee kahden muun löydöksiä. Mutta se taas katsoo, että geenimuunnoksesta seuraa yhtäläinen tilastollinen riski sairastua keuhkosyöpään, polttipa sitten tupakkaa tai ei.

Nature-lehden kommentaarissa todettiinkin, että poikkeavat tulkinnat korostavat uusien, yhä laajempien tutkimusten tarvetta.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat