Tutkijat liputtavat ötökkäravinnon puolesta

Heinäsirkkakevätkääryleet, matosuklaaleivokset ja toukkapiirakat ovat hollantilaistutkijoiden ehdotuksia uusiksi proteiininlähteiksi. Hyönteisruoka on terveellisempää, ympäristöystävällisempää ja halvempaa kuin nauta, sika tai kana, sanovat tutkijat.

- Tulevaisuudessa Big Mac -hampurilainen maksaa 120 euroa ja Bug Mac -ötökkäpurilainen 12 euroa. Tuolloin ihmiset syövät enemmän hyönteisiä kuin muuta lihaa, maalailee tutkimuksen johtaja Arnold van Huis Wageningenin yliopistosta.

Van Huis on järjestänyt luentoja ja ruuanlaittokursseja, jotta saisi houkuteltua lisää kulinaristeja hyönteisten maailmaan. Hänen varsinaiseen tutkimusryhmäänsä kuuluu 200 ihmistä, jotka maistelevat erilaisia ötökkäruokia.

-Maukasta... hieman pähkinäistä! kehuu 20-vuotias Walinka van Tol matotäytteistä suklaakonvehtia.

Kaikki eivät suhteudu hyönteisten syömiseen yhtä mutkattomasti kuin van Tol. Tutkijoiden mukaan länsimaisten ruokailijoiden pään kääntämiseen tarvitaan muutakin kuin madon naamioiminen suklaalla.

Tutkija Marcel Dicken mukaan ongelma ei ole hyönteisten maussa tai koostumuksessa, vaan ihmisten ennakkoluuloissa ja syvälle pinttyneissä ruokailutavoissa.

- Hyönteisten kuvitellaan olevan saastaisia. Se saa aikaan Pelkokerroin-reaktion.

Dicke viittaa tv-ohjelmaan, jossa kilpailijoita koetellaan muun muassa syöttämällä heille eläviä hyönteisiä.

Hyönteispihvi voi korvata soijapihvin

Tutkijoiden mukaan hyönteisten syönti on yksi hyvä vaihtoehto, jolla lihansyöntiä voidaan vähentää - sillä vähentää sitä joka tapauksessa pitää. YK:n ennusteiden mukaan vuonna 2050 maapallolla elää jo yhdeksän miljardia ihmistä, eikä tuotantoeläimiä voida kasvattaa kaikkien tarpeisiin.

Jos ajatus nälän poistamisesta madoilla ja kovakuoriaisilla tuntuu ylitsepääsemättömältä, kehittelevät tutkijat myös pehmeämpää vaihtoehtoa. Tarkoituksena on selvittää, miten hyönteisproteiinia voisi hyödyntää jokapäiväisissä elintarvikkeissa. Proteiinia yritetään muokata soijan tapaan lihan näköiseksi.

Kukaan ei kuitenkaan voi välttyä hyönteisten maistelemiselta kokonaan, sillä keskivertoihminen syö niitä vuosittain joka tapauksessa noin puoli kiloa - huomaamattaan. Ötököiden osia on esimerkiksi hilloissa, leivässä ja monissa teollisesti valmistetuissa ruuissa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja