Mainos

Tutkijat: Kalsiumravinteissa piilee huomattava sydänkohtausriski

Kalsiumlisäravinteiden syöminen nostaa vanhempien ihmisten sydänkohtausriskiä peräti 30 prosenttia, väittävät brittiläiset, yhdysvaltalaiset ja uusiseelantilaiset tutkijat.

British Medical Journal -lehdessä julkaistuista tuloksista ilmenee, että kalsiumravinteiden roolia osteoporoosin hoidossa pitäisi harkita uudestaan. Kalsiumtabletteja käytetään yleisesti voimistamaan luustoa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä teki kliinisiä kokeita yhteensä 12 000 potilaalle neljän vuoden aikana. Kalsiumravinteilla on tutkimustulosten mukaan yhteys myös aivohalvauksiin ja kuolemiin, kuitenkin paljon vähemmän kuin sydänkohtauksiin.

Kalsiumpitoinen ruoka täkeää

- Ihmiset pitävät kalsiumlisäravinteita luonnollisina, mutta ne eivät ole luonnollisia alkuunkaan, sanoi uusiseelantilaisen Aucklandin yliopiston professori Ian Reid uutistoimisto Reutersille.

Tutkijoiden mukaan lisäravinteita terveellisempi tapa saada riittävästi kalsiumia olisi kalsiumpitoisen ruoan nauttiminen. Myös liikunnalla ja ylipainon välttämisellä ehkäistään osteoporoosia.

Varmuutta siitä, mikä lisäravinteissa voi vaurioittaa elimistöä, ei ole. Aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että veren korkea kalsiumpitoisuus voi vaurioittaa verisuonia. Ruoan mukana saatava kalsium imeytyy niin hitaasti, ettei siitä ole haittaa verisuonille.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.