Tutkijat jahtasivat punkkeja Närpiössä

Valkoiset flanelliliput liehuivat kepin päässä, kun joukko Helsingin yliopiston tutkijoita vilisti punkkijahdissa Närpiössä kuluneella viikolla. Tutkijat selvittävät, kantavatko Närpiön punkit puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa vaarallista TBE-virusta.

Närpiössä todettiin viime vuonna vakava puutiaisaivokuumetapaus. Viruksen uskotaan olevan lähtöisin samalta paikkakunnalta.

Tutkijat pyydystivät punkkeja vetämällä heinikossa lakanaa muistuttavaa kangaspalaa. Saalis jäi niukan puoleiseksi, sillä sää ei suosinut jahtia. Ruohikko oli märkää, eivätkä punkit pysyneet kiinni kosteassa pyydyskankaassa, harmitteli professori Antti Vaheri Helsingin yliopiston virologian osastolta. Saaliiksi saatiin alle 50 yksilöä.

Tästäkin saalismäärästä pystytään Vaherin mukaan selvittämään se, ovatko Närpiön punkit itäistä lajia eli taigapunkkeja vaiko eurooppalaisia puutiaisia. Punkkeja on jo ehditty tutkailla mikroskoopilla.

-Ensivaikutelma on, että punkit ovat taigapunkkeja. Ne saattavat kantaa niin sanottua Siperian virusta, joka näyttäisi olevan eurooppalaista virusta ärhäkämpi. Kyseistä virusta on löydetty tähän mennessä Kokkolan seudulta.

Myöhemmin punkeista eristetään vielä perintöaines eli dna. Punkkityyppi saadaan selville ehkä jo parissa viikossa.

Toiveet itse TBE-viruksen löytämisestä näin pienestä punkkimäärästä eivät sen sijaan ole korkealla. Ylipäätäänkin hyvin pieni osa kantaa virusta.

Kokkolan seudun lisäksi viruspesäkkeitä on löydetty tähän mennessä Ahvenanmaalta, Turun saaristosta, Helsingin edustan Isosaaresta ja Etelä-Saimaan rannikolta. Myös Närpiö liitetään virallisesti riskialueisiin, jos sikäläisistä punkeista onnistutaan eristämään virus.

Parikymmentä sairaustapausta

Puutiaisaivokuumetta aiheuttavaan TBE-virustartuntaan sairastui viime kesänä koko maassa 20 ihmistä. Tartuntojen määrä on pitkälti kiinni ilmoista. Punkit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja hieman kosteassa ympäristössä.

Virustartunnan saaneista vain osalle tulee oireita, kuten päänsärkyä ja lihaskipuja. Pahimmillaan voi seurata puutiaisaivokuume keskushermosto-oireineen. Virukseen ei ole hoitokeinoa, mutta rokote suojaa tartunnalta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat