Tutkijat: Iho-oireetonta borreliabakteeria on Suomessakin

Tanskassa ja Ruotsissa on havaittu borreliabakteeria, jonka aiheuttamat oireet ovat tavanomaisesta poikkeavat. Borrelia miyamotoi -tartunnasta ei nimittäin jää lainkaan iho-oireita.

Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti toteaa, ettei ruotsalaislehdistössä uutena nimetyssä bakteerissa ole sinällään mitään uutta. Borrelia miyamotoin esiintymisestä pohjoisissa maissa on julkaistu tutkimus noin neljä vuotta sitten. 

– Sinänsä mitään hätkähdyttävää ei ole tapahtunut. Tämä (bakteeri) on todennäköisesti ollut näissä maissa aina, jo vuosisatoja ja sitä on nyt vasta sitten havaittu enemmän, Vapalahti sanoo.

Tanskasta bakteeria on löydetty koko maan alueelta viidestätoista paikasta. Myös Ruotsissa bakteeria on havaittu useilla alueilla maan keskiosassa ja itäisissä osissa Skånea.

Bakteeria on löytynyt aikaisemmin myös Virosta ja Venäjältä. Vapalahti pitää todennäköisenä, että borrelia miyamotoi -bakteeria on myös Suomessa. 

Vain vähän tutkimusta

Tutkimus borrelia miyamotoista on Vapalahden mukaan toistaiseksi vielä melko puutteellista. Bakteerin diagnosoiminen on vaikeaa, eikä pitkäaikaisoireista tarkalleen tiedetä. Vapalahden mukaan näyttäisi siltä, että borrelia miyamotoin aiheuttama tauti on ohimenevä.

– Ja se toivottavasti hoituu samoilla antibiooteilla kuin borrelioosi muutenkin.

Vapalahti on lukenut vain muutamasta tapauksesta, jotka ovat olleet vakavampia. Näissäkin tapauksissa potilaalla on ollut jonkinlainen immuunipuutostila. 

Borrelia miyamotoi -tartunnan oireet ovat lihaskipu, päänsärky ja toistuva kuumeilu.

Myös mikrobiologian dosentti Sakari Jokiranta uskoo, että Suomessakin olevat puutiaiset kantavat iho-oireetonta bakteeria.

– Sitä voisi aivan hyvin olla täälläkin, ei yleisenä, mutta harvinaisena. Ihmettelisin, jos Suomessa ei jotain yksittäistapauksia olisi ollut, Jokiranta sanoo.

Jokirannan mukaan Norjan ja Ruotsin tapaukset kiinnostavat suomalaisia tutkijoita ja vaikuttavat siihen, miten bakteeria etsitään Suomessa.

– Lajeja on kymmeniä. Poikkeuksellisen tästä tekee se, että taudin kuva on erilainen kuin näissä 3-5 lajissa mitä Suomessa on löydetty.

Lue myös:

    Uusimmat