Mainos

Tutkijat ihmeissään: Polion kaltainen virus halvaannuttanut lapsia Kaliforniassa

Yhdysvaltalaiset lääkärit varoittavat uudesta, polion kaltaisesta taudista.

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan noin 25 ihmistä on sairastunut kyseiseen tautiin Kaliforniassa viimeisen 1,5 vuoden aikana. Suurin osa potilaista on ollut 2-16 -vuotiaita lapsia.

Neurologien mukaan taudin seurauksena joidenkin potilaiden kaikki neljä raajaa ovat halvaantuneet.

Yhdysvalloissa ei ole enää poliota, mutta samankaltaiset virukset voivat hyökätä myös keskushermostoon ja johtaa halvaantumiseen.

Tutkimusten mukaan ainakin viiden tautitapauksen aiheuttajana on saattanut olla enterovirus 68, joka on sukua poliovirukselle. Kyseiset viisi potilasta oli rokotettu poliota vastaan.

"Sairastuneita voi olla enemmänkin"

Lääkärit kuitenkin rauhoittelevat, että polion kaltaisen viruksen ei odoteta aiheuttavan epidemiaa ja tautitapauksia on ollut vain kourallinen.

– Uusia tautitapauksia ei ole ilmaantunut merkittävällä nopeudelle, joten emme usko epidemian syntymiseen. Se on hyvä uutine, sanoo neurologi Emanuelle Waubant Kalifornian yliopistosta BBC:lle.

– Mutta huono uutinen se on niille henkilöille, joille tulee oireita. Oireet vaihtelevat lievistä vakaviin ja ne eivät parane huolimatta suhteellisen aggressiivisesta hoidosta.

Waubantin mukaan samanlaisia tautiepäilyjä on tehty myös Aasiassa. Tämä voisi selittää sen, miksi uutta virusta on tavattu Kaliforniassa, muttei muualla maassa.

Hän myös muistuttaa, että sairastuneita voi olla huomattavasti enemmän, mutta kaikille ei tule kovin näkyviä oireita - kuten oli laita myös polioviruksen kanssa.

Polio on vaarallinen ja pelätty infektiosairaus lapsilla. Poliovirus tunkeutuu nopeasti keskushermostoon ja aiheuttaa halvaantumisen yhdelle 200:sta potilaasta. Polio voi johtaa kuolemaan, mikäli keuhkot lopettavat toimintansa taudin seurauksena.

Maailmanlaajuisen rokotusohjelman ansiosta poliota esiintyy yleisesti enää vain kolmessa maassa: Afganistanissa, Nigeriassa ja Pakistanissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.