Mainos

Tutkijat huolestuneita Suomen turvallisuusympäristön muutoksista

Erityisesti Venäjän poliittinen epävakaus huolestuttaa tutkijoita. Heidän mielestään myös Nato-keskustelun tulisi olla nykyistä avoimempaa.

Johtavat suomalaiset Nato-tutkijat ovat huolissaan muutoksista, jotka ovat käynnissä Suomen lähiympäristössä.

Helsingin yliopiston professorin Tuomas Forsbergin mukaan Venäjän poliittista tilannetta ei enää voi pitää vakaana.

- Kärjistäen Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut tai muuttumassa. Ruotsin asevoimat ajetaan alas, ja Venäjällä niitä nostetaan ylös. Tietysti tämä heijastuu Suomeen, mutta ei välttämättä niin selvästi kuin kärjistys antaisi ymmärtää, Forsberg selostaa.

Dosentti Markku Salomaan mielestä Suomen olisi aika tehdä johtopäätöksiä muuttuneesta tilanteesta.

- Kaikki meidän ympäristössämme muuttuu. Venäjällä on käynnissä laajat aseohjelmat ja Nato laajenee.

Ainoa, mikä ei muutu, on Suomen johtopäätökset tästä ympäristömuutoksesta. Meillä vain todistellaan, ettei muutokset ole riittäviä uusien johtopäätösten tekemiseen, huomauttaa Salomaa.

Forsberg kiinnittää erityistä huomiota Venäjän poliittiseen tilanteeseen. Professorin mielestä sitä ei voi enää pitää vakaana.

- Venäjän poliittinen vakaus saattaa olla heikompi kuin Putinin ajalla on totuttu ymmärtämään. Kyllä meidän täytyy olla enemmän huolissamme tästä tilanteesta kuin asevoimien kehityksestä.

Pitkän linjan tutkija Teija Tiilikainen ei ymmärrä, miksi poliittiset puolueet tahtovat toppuutella Nato-keskustelua. Tiilikaisen mukaan puolueet eivät voi päättää yhteiskunnassa keskusteltavista aiheista.

- Ei puolueet voi tehdä sellaista päätöstä, että jostain teemasta ei keskustella. Jos esimerkiksi kansalaisjärjestöt haluavat käydä Nato-keskustelua, niin kyllä puolueiden tehtävä on osallistua siihen,

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.