Tutkijat: Hampurilaiset kasvattavat astman riskiä

Muutaman hampurilaisen syöminen viikossa saattaa kasvattaa astman kehittymisen riskiä. Brittiläisessä tutkimuksessa on tutkittu yhteensä 50 000 lasten syömistapoja kahdessakymmenessä maassa.

Hedelmien, vihannesten ja kalan syöminen puolestaan näyttäisi vähentävän astman riskiä, tutkijat kertovat lääketieteeseen erikoistuneessa Thorax-lehdessä.

Ruokavalion vaikutukset näyttäisivät vaihtelevan asuinpaikasta riippuen. Hedelmät ja vihannekset vähentävät astman riskiä varsinkin köyhemmissä maissa. Varakkaissa maissa kalan syöminen antaa tutkijoiden mukaan paremman suojan astmaa vastaan verrattuna köyhempiin maihin.

Mitään suoranaista yhteyttä hampurilaisten syömisen ja astman välillä uusi tutkimus ei kuitenkaan osoita. Tutkijat muistuttavat, että epäterveellistä ruokavaliota noudattavilla yleensä on muitakin epäterveellisiä elämäntapoja.

Tutkimukseen osallistui sekä rikkaampia että köyhempiä maita. Tutkimus tehtiin vuosien 1995 ja 2005 välisenä aikana.

Lue myös:

    Uusimmat