Tutkijat haluavat takkojen nokipäästöt kuriin

Suomen ilmastopaneeli haluaa suitsia nokipäästöjä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tuoreen selvityksen mukaan päästöt vähenisivät tehokkaimmin, jos takoissa osattaisiin polttaa puuta oikein. Käytännössä märän puun ja roskien polttamisesta pitäisi päästä eroon. Lisäksi vanhimmat ja saastuttavimmat takat pitäisi uusia.

- Tärkeintä on käyttää vain puhdasta ja kuivaa polttopuuta, tarjota riittävästi palamisilmaa tulipesään ja huoltaa tulisijaansa hyvin eli säännöllinen nuohous, neuvoo erikoistutkija Niko Karvosenoja Suomen ympäristökeskuksesta.

Sen lisäksi, että epätaydellisestä palamisesta syntyvät nokihiukkaset eli musta hiili on terveydelle haitallista, se myös lämmittää ilmastoa.

- Musta hiili lämmittää ilmastoa sen takia, että se imee itseensä auringon valoa sekä ilmassa että lumen päällä. Lumen ja jään päällä se kevätaikaan sulattaa sitä tehokkaammin, kuvailee ilmastotutkimuksen yksikön päällikkö Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta.

Noki metaaniakin haitallisempaa

Suomen nokipäästöistä puolet tulee dieselajoneuvoista ja puolet puun pienpoltosta. Kiristyvät säännökset vähentävät lähivuosina dieselmoottorien nokipäästöjä. Sen sijaan puun pienpolton päästöt ovat kasvussa. Tutkijat eivät vaadi rajoituksia takkojen käyttöön, mutta toivovat tiukempia vaatimuksia uusille tulisijoille.

- Tarvitaan tuotestandardit tulisijoille. Se on kuluttajan etu, että kaupassa on saatavilla vain tehokkaita ja kuluttajan kannalta hyviä tulisijoja, toteaa Niko Karvosenoja.

Tutkijat arvioivat, että puunpolton nokipäästöt voisi kohtuuhelposti puolittaa.

Uusimpien tutkimustulosten mukaan noki lämmittää ilmastoa jopa metaania tehokkaammin eli se on hiilidioksidin jälkeen toiseksi voimakkain ilmastoa lämmittävä aine.

Vaikka Suomen osuus maailman nokipäästöistä on pieni, silläkin on osansa ilmaston lämpenemisessä.

- Arktisella alueella meidän mallitulosten mukaan ihan yllättävän isokin, että kaikesta pohjoisilla alueilla lumelle laskeutuvasta noesta Suomi tuottaa noin prosentin, kertoo Ari Laaksonen.

Mökkisaunat eivät lämmitä ilmastoa

Rajoittamalla nokipäästöjä maailmanlaajuisesti ilmastonmuutosta voisi lykätä muutamilla vuosilla. Se antaisi vähän lisäaikaa muihin päästövähennyksiin.

- Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on se kaikista tärkein keino. Nokipäästöjä vähentämällä pystytään kuitenkin järkevästi ja kustannustehokkaasti vaikuttamaan ilmastoon varsin nopealla aikataululla, perustelee Karvosenoja.

Meillä Suomessa ja muilla pohjoisilla alueilla nokipäästöjen vaikutus on suurin talvella. Kesällä voi siis lämmittää mökkisaunaa puilla hyvällä omallatunnolla ilman, että kiihdyttää samalla ilmastonmuutosta.

- Kesäaikaisilla nokipäästöillä ei täällä pohjoisilla alueilla ole suuria ilmastovaikutuksia. Siellä kesämökeillä ei edes ole paljon ihmisiä altistumassa päästöille, joten puusaunoja voi hyvin lämmittää, sanoo Karvosenoja.

 

Lue myös:

    Uusimmat