Mainos

Tutkijat haluavat Pohjois-Amerikkaan Afrikan eläimistöä

Yhdysvaltalaistutkijoiden mielestä Afrikan uhanalaisia eläimiä voitaisiin siirtää Pohjois-Amerikkaan, jotta Afrikan sukupuuttoon kuolevat lajit saataisiin elvitetyksi.

Cornellin yliopiston tutkijoilla on häkellyttävä suunnitelma Afrikassa uhanalaisten lajien ja Pohjois-Amerikan biodiversiteetin suojelemiseksi. Tutkijat haluavat tuoda leijonia, gepardeja, elefantteja ja kameleita Amerikan preerioille.

Ekologi Josh Dolanin johtama 11 tutkijan joukko esittelee suunnitelmansa Nature-lehdessä. Ennusteiden mukaan monia eläinlajeja Afrikassa ja Aasiassa kuolee tällä vuosisadalla sukupuuttoon, ellei niiden suojelua tehosteta.

Amerikan mantereella oli muinaisina aikoina mm. leijonia muistuttavia eläimiä ja elefanttien edeltäjiä mammutteja. Mikä siis estää yrittämästä, tutkijat kysyvät.

Monet asiantuntijat ovat tyrmänneet suunnitelman, mutta vaikutusvaltaisia tukijoitakin on. Mediamoguli Ted Turner tarjoaa Uudessa Meksikossa sijaitsevaa maatilaansa koekentäksi. Maatilalla on jo kokeiltu jättiläiskilpikonnien sopeutumista uuteen ympäristöön.

Sopivia asuinsijoja voisivat olla ruohikkotasankojen Nebraska, Länsi-Texas ja Kanadan puolella Saskatchewan. Niillä voisi Dolanin arvioiden mukaan kasvattaa 60 vuoden kuluessa merkittävän elefantti-, kameli- ja leijonakannan.

Hankkeen arvostelijat pelkäävät, että eksoottiset eläimet toisivat mukanaan uusia sairauksia. Lisäksi ajatuskin uusista suurista pedoista pelottaa monia.

Yellowstonen luonnonpuistoon kymmenen vuotta sitten istutetusta susikannasta on ollut paljon vaivaa paikallisille karjankasvattajille. Leijonat olisivat astetta vaarallisempia myös ihmisille.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.