Tutkijat etsivät valtameristä selitystä ilmastonmuutoksen tasaantumiseen

Tutkijoiden mukaan ilmakehän lämpenemisen hidastuminen johtuu Tyynen valtameren viilenemisestä. Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ilmaston lämpenemistauko liittyy La Niña -ilmiöön, joka viilentää meren pintaa.

- Kuulostaa loogiselta ja monet tutkimukset viittavaat samaan suuntaan, mutta täyttä varmuutta asiasta ei vielä ole, kommentoi johtaja Mikko Alestalo Ilmatieteen laitokselta.

- Ei se ehkä ihan kokonaisuudessaan kaikkea selitä. Viime vuosien pohjoisen pallonpuoliskon kylmät talvet ovat seurausta itätuulista, jotka ovat lisääntyneet. On tietenkin mahdollista, että se johtuisi osaltaan La Niña-ilmiöstä, pohtii Forecan päämeteorologi Petri Takala.

Merien vaikutusta ilmastonmuutokseen ei vielä tarkasti tunneta ja kysymysmerkkejä on vielä paljon.

- Meret peittävät suuren osan maapallosta ja meren toiminnassa on vielä paljon tutkittavaa. Vasta hiljattain on ruvettu hankkimaan lämpötilatietoja merien syvänteistä, kertoo Alestalo.

Jos meret lämpenevät syvältä, sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia ilmastoon.

Jäämeri sulaa ennusteita nopeammin

Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että vaikka ilmakehän lämpeneminen on väliaikaisesti tasaantunut, se jatkuu pienen tauon jälkeen.

- Lämpenemistrendi jatkuu erittäin todennäköisesti ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousun myötä, vaikka tasaisempia kausia voi tulla tulevaisuudessakin, kirjoittavat Kalifornian yliopiston tutkijat Yu Kosaka ja Shang-Ping Xie Nature-lehdessä.

Suomalaisasiantuntijat ovat samaa mieltä.

- Joka tapauksessa lämpeneminen jatkuu, mutta on vaikea ennustaa tarkalleen, milloin, sanoo Alestalo.

- Tämä on arvailua, mutta sanoisin, että 2030-luvulla nähdään, missä oikeasti mennään, arvioi Petri Takala.

Vaikka ilmakehän lämpeneminen on tasaantunut viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana, ilmastonmuutos etenee.

- Eniten ilmastonmuutosennusteissa on epäonnistuttu Jäämeren sulamisen suhteen. Vaikka lämpötilat ovat tasaantuneet, niin nekin ovat edelleen ennusteiden rajoissa. Jäämeren sulaminen sen sijaan on karannut ennusteiden rajoista aikoja sitten ja on huomattavasti nopeampaa, kertoo Takala.

Viimeisten 14 vuoden aikana on koettu 10 mittaushistorian lämpimintä vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat