Tutkijat epäilevät ilmastotavoitteita

Tähän mennessä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa teollisuusmaat ovat löytäneet laajempaa yksimielisyyttä vain siitä, että ilmaston lämpeneminen pitäisi pysäyttää kahteen asteeseen. Eilisessä YK:n ilmastokokouksessa Malediivien edustaja toivoi, että lämpeneminen pysäytettäisiin jo 1,5 asteeseen, jotta saarivaltio ei katoaisi kohoavan merenpinnan alle.

Tutkijoiden mielestä kahden asteen tavoitekin saattaa jo nyt olla saavuttamattomissa. Lämpenemisen pysäyttäminen kahteen asteeseen vaatisi rajuja päästöleikkauksia, eivätkä teollisuusmaat ole ainakaan vielä luvanneet neuvotteluissa riittävän suuria päästövähennyslukuja.

- Jos kaikki päästöt lopetettaisiin nyt, ilmasto lämpenisi joka tapauksessa puolitoista astetta. Lämpenemisen pysäyttäminen kahteen asteeseen on vielä mahdollista, mutta kyllä se erittäin kunnianhimoinen tavoite on, sanoo pääjohtaja Petteri Taalas Ilmatieteen laitoksesta.

- Epävarmuuksia on paljon. Jos teollisuusmaat suostuvat suuriin päästöleikkauksiin, parhaassa tapauksessa lämpeneminen jää puoleentoista asteeseen, mutta pahimmassa tapauksessa se voi nousta kolmeen asteeseen, arvioi yliopistonlehtori Jouni Räisänen Ilmatieteen laitoksesta.

- Kauhean tarkasti ei tunneta sitä, miten paljon ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuus vaikuttaa lämpenemiseen. Ilmakehä saattaa olla selvästi herkempi kuin nyt on oletettu, arvioi VTT:n tutkimusprofessori Ilkka Savolainen.

Kaksikin astetta aiheuttaa ongelmia

Jo kahden asteen lämpeneminen aiheuttaa suuria ongelmia. Kolmasosa maailman kasvi- ja eläinlajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Matalimmat saarivaltiot uhkaavat jäädä kohoavan merenpinnan alle.

Tropiikissa sadot pienenevät ja nälänhätä uhkaa, vesipula ja kuivuus lisääntyvät.

Tulva- ja myrskyvahingot kasvavat.

Kahta astetta on kuitenkin pidetty sellaisena rajana, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat vielä siedettäviä.

- Aika iso riski tavallaan otetaan. Päästöjä pitää vähentää voimakkaasti ja siitä huolimatta on riski, että mennään tavoitteesta yli, arvioi Ilkka Savolainen.

Kahden asteen tavoitteen saavuttaminen vaatii suuria päästöleikkauksia. Tiedemiehistä koostuvan hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n arvion mukaan teollisuusmaiden pitäisi vähentää päästöjään 25 - 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Tähän mennessä teollisuusmaat ovat luvanneet keskimäärin 10 - 16 prosentin päästöleikkauksia.

Kööpenhaminasta odotetaan paljon

Kööpenhaminan joulukuiseen ilmastokokoukseen kohdistuukin suuria odotuksia. Jos siellä ei pystytä sopimaan riittävän tiukoista päästövähennyksistä, ongelmat kasvavat.

- Se tulee olemaan iso tappio tuleville polville. Nykypolvi vielä ei tule näitä suuria haittavaikutuksia näkemään, mutta lapset ja lapsenlapset tulee ne haittavaikutukset näkemään, sanoo Petteri Taalas.

- Jos tässä vaiheessa vähennetään päästöjä vähemmän, niin tulevaisuudessa joudutaan vähentämään vielä rajummin eli asia käy entistä vaikeammaksi, arvioi Jouni Räisänen.

- Jos nää poliitikot, jotka sinne tulee paikalle, ei saa jonkinlaista sopimusta aikaan, niin se on valtava pettymys kyllä, huokaa Ilkka Savolainen.

Lue myös:

    Uusimmat