Mainos

Tutkijat ehkä löytäneet vesiplaneetan

Mahdollinen vesi olisi kaukaisessa aurinkokunnassa sijaitsevalla planeetalla aivan eri muodossa kuin Maassa. Tutkijoiden mukaan planeetta muodostuisikin "kuumasta jäästä".

Tutkijat ovat saattaneet löytää eksoplaneetan, joka on lähes kokonaan vettä. Kaukaisessa aurinkokunnassa sijaitseva planeetta havaittiin jo vuonna 2004, mutta vasta uudet tutkimustulokset ovat paljastaneet planeetan erikoiset ominaisuudet.

Space.com-nettijulkaisun mukaan GJ 436 b -planeetta on noin neljä kertaa Maan kokoinen, mutta massaltaan peräti 22-kertainen. Tämän vuoksi tutkijat uskovat, että planeetta voi muodostua lähes kokonaan puhtaasta vedestä.

Mahdollinen vesi olisi planeetalla täysin eri muodossa kuin maapallolla. Maan pinnalla vesi on kiinteässä muodossaan jäätä, mutta vedellä on toistakymmentä muunlaista kiinteää olomuotoa, joita on saatu maapallolla aikaan vain laboratorio-olosuhteissa.

Vesiplaneetan olosuhteet ovat varsin äärimmäiset, sillä se kiertää aurinkoaan vain neljän miljoonan kilometrin etäisyydellä. Oman aurinkokuntamme sisin planeetta on Merkurius, joka kiertää aurinkoa noin 58 miljoonan kilometrin etäisyydellä. Vesiplaneetan lämpötila on arviolta 300 celsiusastetta. Kaikki vesi ei kuitenkaan pääse höyrystymään, sillä paine planeetan pinnalla on valtava. Tutkijat arvioivatkin, että planeetta voisi muodostua enimmäkseen eräänlaisesta kuumasta jäästä.

Toinen - tosin hieman vähemmän kiehtova - mahdollisuus on, että planeetta muodostuu enimmäkseen samoista aineksista kuin maapallo, mutta sen keskellä on valtavan massiivinen kivisydän.

Mahdollisesta vesiplaneetasta kerrottiin Suomessa ensimmäisenä Tähdet ja Avaruus -lehden verkkosivulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.