Mainos

Tutkijat: Britannian suu- ja sorkkatautiepidemiasta laaja

Suu- ja sorkkataudista on Britanniassa tulossa laajamittainen epidemia, ja asiantuntijat uskovat tautia esiintyvän kesäkuussa jo 4000 karjatilalla.

-

Toistaiseksi tautia on todettu ainakin 480 brittitilalla.
-Tautitapausten määrä nousee jyrkästi valvonnasta huolimatta alueilla, joilla tautia esiintyy jo nyt, sanottiin asiantuntijaryhmän lausunnossa, joka julkistettiin Britannian maatalousministeriön järjestämässä tilaisuudessa.

Asiantuntijoiden mukaan suu- ja sorkkataudista tulee Britanniassa pysyvä, mikäli jyrkkiin toimiin ei heti ryhdytä. Heidän mukaansa sairastuneet eläimet olisi teurastettava nykyistä nopeammin. Britannia ja Hollanti pyysivät tänään Tukholman huippukokouksessa muilta EU-mailta asiantuntija-apua saadakseen herkästi tarttuvan taudin kuriin.

Venäjä kielsi EU-lihan

Venäjä kieltää kaiken lihan ja lihatuotteiden tuonnin EU-maista suu- ja sorkkataudin pelossa. Venäjän maatalousministeriön mukaan tuontikielto tulee voimaan maanantaina ja se koskee lihaa, lihajalosteita ja maitoa. EU-maiden lisäksi kielto koskee myös Baltian maita.

Venäjän elintarvikemarkkinoilla arvioitiin tuoreeltaan, että tuontikielto tuntuu kiperästi maan lihateollisuudessa raaka-ainepulana. Korvaavia tuotteita saataneen Brasiliasta ja Yhdysvalloista vasta parin kuukauden kuluttua.

"Suomen varotoimet riittävät"

Suomessa voimassa olevat rajoitukset suu- ja sorkkataudin ehkäisemiseksi ovat toistaiseksi riittäviä, arvioitiin maa- ja metsätalousministeriöstä. Tarvittaessa määräyksiä kuitenkin tiukennetaan. Määräysten mukaan on muun muassa sorkkaeläimistä valmistettavien elintarvikkeiden ja raaka-aineiden tuominen tällä hetkellä kiellettyä maista, joissa tautia on todettu.

Suu- ja sorkkatautitilanne oli esillä EU:n pysyvässä eläinlääkintäkomiteassa, ja maanantaina asiasta keskustelevat eläinlääkintäpäälliköt Brysselissä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.