Mainos

Tutkijat alentaisivat alkoholijuomien hintoja

Kaikkien alkoholijuomien hintojen alentaminen noin 15 prosentilla verotusta muuttamalla pitäisi tutkijoiden arvion mukaan alkoholin salakuljetuksen ja matkustajien verottoman tuonnin lähes nykyisellä tasolla vielä ensi vuosituhannen alkuvuosinakin.

Kohtuullisia veronalennuksia puoltaisi myös se, että näin valtion verotulot eivät putoaisi kohtuuttomasti eivätkä alkoholihaitat lisääntyisi yhtä paljon kuin tuntuvammilla veronalennuksilla.

Alkoholipoliittisen tutkimusyksikön, Liiketaloustieteellisen Tutkimuslaitoksen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkijat ovat arvioineet alkoholijuomien hinnanalennusten yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Alkoholin kulutus ja alkoholihaitat kasvavat tutkijoiden arvion mukaan riippumatta siitä, pidetäänkö alkoholijuomien verotus ennallaan vai pyritäänkö matkustajien omaa tuontia ja salakuljetusta rajoittamaan veronalennuksilla. Alkoholin kulutusta lisää matkustajien oikeus tuoda yhä suurempia alkoholimääriä EU-maista veroja maksamatta.

Nykyinen verotaso merkitsisi vähiten alkoholihaittoja ja eniten verotuloja, mutta tämä vaihtoehto tietäisi jatkuvaa kamppailua salakuljetusta ja harmaita markkinoita vastaan.

Tutkijat ovat arvioineet myös eri veroratkaisujen vaikutuksia alkoholin aiheuttamiin kuolemantapauksiin. Vuonna 1995 alkoholi aiheutti noin 2500 kuolemantapausta, verotusta muuttamattakin kuolemantapaukset lisääntyisivät vuoteen 2004 mennessä noin 400:lla ja 15 prosentin hinnanalennuksella ne lisääntyisivät noin 500:lla.

Tuntuvat hinnanalennukset, eli väkevien juomien ja oluiden hintojen alentaminen 40 prosentilla ja viinien ja ns.välituotteiden 20 prosentilla, merkitsisivät alkoholin aiheuttamien kuolemantapausten lisääntymistä noin 800:lla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.