Mainos

Tutkijaryhmä: Kaliforniaan iskee jättijäristys

Amerikkalainen geofyysikko varoittaa Etelä-Kaliforniaa syyskuuhun mennessä uhkaavasta maanjäristyksestä.

Amerikkalainen geofyysikko on aiheuttanut tiedemaailmassa suuren kohun varoittamalla, että raju maanjäristys koettelee lähiaikoina Etelä-Kaliforniaa.

Venäläissyntyinen professori Vladimir Keilis-Borok Los Angelesissa sijaitsevasta Kalifornian yliopistosta väittää lisäksi, että maanjäristysten tarkka ennustaminen on mahdollista. Professori sanoo pystyvänsä ennustamaan järistyksiä tarkkailemalla maankuoren lieviä vavahteluita ja analysoimalla aiempiin järistyksiin liittyviä tietoja ja tilastoja.

Professori ennustaa, että 31 000 neliökilometrin aluetta Etelä-Kaliforniassa ravistelee syyskuun 5. päivään mennessä järistys, jonka voimakkuus on ainakin 6,4 richteriä. Ennusteen mukaan järistys koettelisi Los Angelesin idänpuoleisia lähialueita, mm. Mojaven autiomaata ja Palm Springsin kaupunkia. Alueella asuu yhdeksän miljoonaa ihmistä.

Keilis-Borok, 82, torjuu tiedeyhteisössä vallalla olevan käsityksen, jonka mukaan maanjäristyksiä ei pystytä tarkasti ennakoimaan.

- Me olemme tehneet merkittävän läpimurron ja havainneet, että järistyksiä voidaan ennustaa kuukausia etukäteen, ei vain vuosia, kuten aiemmissa menetelmissä.

Jos Keilis-Borokin menetelmä osoittautuu toimivaksi, sen merkitys on valtaisa siirrosten halkomalle Kalifornialle. Palm Springs sijaitsee lähellä San Andreas -siirrosta. Siirrokseksi kutsutaan maankuoren heikkouskohtaa, jossa kallioperä on murtunut ja liikahtanut.

Keilis-Borokin ryhmä ennusti täysin oikein Keski-Kaliforniaa viime joulukuussa koetelleen 6,5 richterin järistyksen, samoin kuin 8,1 richterin järistyksen, joka vavisutti japanilaista Hokkaidon saarta viime syyskuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.