Mainos

Tutkijaryhmä etsii uusia keinoja rintasyövän havaitsemiseksi

Ruotsalaiset ja brittitutkijat kehittelevät uutta tapaa tutkia rintasyöpää. Uuden tutkimuksen uskotaan myös helpottavan arvioita potilaan parantumisesta. Syöpä löydetään sen avulla toivottavasti entistä aikaisemmin.

Proteomiikaksi kutsutulla menetelmällä tutkitaan satoja rintasyövälle ominaisia proteiineja esimerkiksi verinäytteestä. Niiden uskotaan kertovan syövästä. Nykyään varmin diagnoosi tehdään solunäytteestä.

-Proteiinien tutkiminen saattaa auttaa meitä syövän diagnoosissa. Se voi myös kertoa, mitkä proteiinit reagoivat tiettyihin hoitoihin, sanoi tutkija Miriam Dwek uutistoimisto Reutersille.

Proteiinien toivotaan mahdollistavan entistä tarkemman diagnoosin. Dwekin mukaan tutkimuksen tavoitteena on kehittää uusia lääkkeitä ja tapoja seurata, miten rintasyöpä vastaa olemassa oleviin hoitoihin.

Ei kannata vielä innostua


Dosentti Akseli Hemmingin mukaan uudesta menetelmästä ei kannata innostua liikaa. Hänen mielestään nyt pitää pystyä osoittamaan, että uusi tutkimusmenetelmä hyödyttää potilaita. Hemminki näkee siinä kuitenkin mahdollisuuksia.

-Siinä on vain taivas rajana, miten se paljon se voi hyödyttää. Sehän on valtavan iso ongelma, että syöpä ei löydy tarpeeksi aikaisin. Mitä aikaisemmassa vaiheessa syöpä löydetään, sitä helpompi se on hoitaa, Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä Hemminki kertoi STT:lle.

Hemminki uskoo, että hoidon seuraamisen helpottumisesta olisi myös suurta hyötyä.

-Tällä hetkellä me seuraamme hoidon tehoa ottamalla kuvan ennen hoitoa ja sitten parin hoitokerran jälkeen. Sitten katsomme, ovatko syövän etäpesäkkeet pienentyneet, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.