Mainos

Tutkijan työ ei kiinnosta suomalaisnuoria

Tutkijanuran houkuttelevuutta nakertavat muun muassa huono palkkaus ja pätkätyöt. Työttömyyskaudet ovatkin monen tutkijan arkipäivää.

Kansainvälisen vertailun mukaan 15-vuotiaiden suomalaisnuorten kiinnostus tutkijan uraa kohtaan on vähäistä. Myöskään muiden Pohjoismaiden nuoret eivät ole järin innostuneita tutkijan työstä.

Tieteentekijöiden liitto on huolestunut kehityksestä. Liiton mukaan jatkuva epävarmuus, pätkätyöt ja huono palkkaus nakertavat tutkijanuran houkuttelevuutta.

Apuraha- ja työttömyyskaudet ovat monen tutkijan arkipäivää. Viime vuonna liiton jäseninä olevista tutkijoista vain 10 prosenttia työskenteli pysyvässä palvelussuhteessa. Liitto katsoo, että rahoituksen puutteellisuus ja virkarakenteen aukot ovat tutkijanuran kehittämisen esteenä yliopistoissa.

Sen mielestä huonoimmalla tolalla on tohtoroitumisen jälkeinen ura. Liitto ehdottaa tähän vaiheeseen perustettavaksi viisivuotista tutkijatohtorin virkaa, jonka aikana pätevöidyttäisiin ensin ammattimaiseksi tutkijaksi ja tämän jälkeen tutkijadosentiksi. Nämä virat täytettäisiin pääsääntöisesti toistaiseksi. Osa tutkijoista voisi vielä edetä professoreiksi.

Tutkijanuran kehittämistä on ryhdytty pohtimaan opetusministeriön johdolla. Sen asettama työryhmä on miettinyt muun muassa tutkijoille perinteisen yliopistouran lisäksi vaihtoehtoja yritysmaailman puolelta.

Tieteentekijöiden liitto toi kantansa esille tänään Oulussa, jossa järjestettiin Tutkijan ura on riskibisnes -nimeä kantanut lukuvuoden avajaisseminaari.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.