Mainos

Tutkijan neuvo: Nukkukaa enemmän - ja yhdessä

Kyselyn mukaan unettomuus on yleistynyt kolmen viime vuoden aikana. Univajeesta kärsivät erityisesti nuoret.

Tampereen tuore terveys- ja sosiaalikysely paljastaa, että kansanterveyttä voitaisiin kohentaa helpolla ja halvalla tempulla: ihmisten tulisi nukkua enemmän.

Terveyskyselyn toteuttaneen UKK-instituutin johtaja Mikael Fogelholm lisää yhden sanan: yhdessä. Ihmisten pitäisi siis nukkua yhdessä enemmän. Lisäyksellään Fogelholm haluaa korostaa terveyden yhteisöllistä ulottuvuutta. Tämänkin tutkimuksen mukaan yksin asuva voi huonommin kuin muut.

Vuonna 2005 tehty kysely kertoo, että unettomuus on yleistynyt kolmen viime vuoden aikana. Univaje vaivaa erityisesti nuoria.

Tutkijat korostavat, että unettomuuden kokeminen on kova mittari. Se saattaa kertoa monesta asiasta: yksilöön kohdistuvista suorituspaineista, ahdistuksesta, lihavuudesta, liikunnan puutteesta, kiireisestä elämäntyylistä ja huonoista elämäntavoista. Samat tekijät saattavat vaikuttaa esimerkiksi sairastumiseen kakkostyypin diabetekseen.

Tamperelaisten terveystutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla näyttää menevän huonosti. 15-24-vuotiaat nuoret kokevat terveytensä nyt selvästi huonommaksi kuin kolme vuotta sitten. Nuorten naisten ylirasittuneisuus, masentuneisuus, väsymys ja unettomuus ovat yleistyneet. Myös nuorten miesten koettu terveys on heikentynyt ja psyykkinen oireilu lisääntynyt.

Tampereella tehdään laaja sosiaali- ja terveyskysely joka kolmas vuosi. Tutkimusta on tehty jo vuodesta 1990, pitempään kuin missään muussa maamme kunnassa. Viime vuonna kyselyssä oli mukana 3500 tamperelaista, joista 65 prosenttia vastasi kyselyyn. Vastaamishalukkuus on vähentynyt kysely kyselyltä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.